.
Piotr 10: Wektory
Witam. Może ktoś mi wyjaśnić, dlaczego wektor zerowy jest ortogonalny do każdego wektora ?
Proszę o pomoc
30 wrz 18:26
Kacper: Definicja ortogonalności?
30 wrz 18:31
pigor: ..., może z iloczynu skalarnego
0
→*a
→ = [0,0] * [a
x,a
y] = 0*a
x+0*a
y= 0+0= 0 ⇒
⇒ cos(|∡0
→,a
→|)= 0 ⇒ |∡0
→,a
→|=
12π ⇒ 0
→⊥ a
→ . ...
30 wrz 18:37
Piotr 10: Dzięki wielkie

, szkoda że na wykładzie tylko powierzchnie wszystko omawiane jest.
30 wrz 18:43
Kacper: Już pierwszy wykład był?
30 wrz 18:44
Mila:
Niestety na studiach ciągle myślą, że w szkole średniej wektory są w programie.
30 wrz 18:45
Kacper: Na studiach myślą, że wszystko było w szkole jak 20 lat do tyłu
30 wrz 18:46
Piotr 10: Żeby tylko pierwszy. Od wczoraj mam zajęcia. Już 2x algebrę z geometrią miałem. Będziesz może
później ? Mam pytania w sprawie wektorów

. Ale to później, idę czytać teorię
30 wrz 18:46
Kacper: Powinienem być
30 wrz 18:47
Piotr 10: Mila wektory z liceum umiem, ale tutaj to dziwne. Nierówność Schwartza itd.
Już dziś kartkówka była, super...
30 wrz 18:48
Kacper: Nierówność Schwartza, nierówność Minkowskiego, Holdera i wiele innych
30 wrz 18:54
Piotr 10: I u→ − v→ I2 = I u→I2 + Iv→I2 −2cosγ Iu→I I v→I
Jak to ruszyć ?
Wiem, że to jest tw. kosinusów
30 wrz 19:05
Piotr 10: Mam to udowodnić
30 wrz 19:05
Mila:
I u→ − v→ I2 =(u→)2−2*u→ov→+(v→)2=
=|u|2−2*|u|*|v|*cosα+|v|2
u→ov→iloczyn skalarny
(u→)2=|u|2 bo u→ou→=|u|*|u|*cos(0o)=|u|2
30 wrz 19:18
Piotr 10: A co stało się z I..... I ?
30 wrz 19:25
5-latek: A to |......| Piotrze to pewnie jest dlugosc wektora a nie wartosc bezwzgledna
30 wrz 19:29
Piotr 10: Ja wiem że to jest długość wektora
30 wrz 19:30
Piotr 10: To o to chodzi, że
I a − b I
2 = ( a− b)
2
ale tam są wektory
nie wiem
30 wrz 19:37
Piotr 10: ?
30 wrz 19:43
Mila:
Tak.
30 wrz 20:04
Piotr 10: Ok. Mila możesz mi wytłumaczyć warunki równoległości i współpłaszczyznowości wektorów ?
Nie rozumiem tego w ogóle, a wykładowca tylko podał wzór i tyle
30 wrz 20:40
Mila:
Dlaczego Ty już masz jakieś zajęcia przecież studia zaczynają się w październiku.
30 wrz 20:46
Kacper: Niektóre kierunki zaczynają nawet w połowie września
30 wrz 20:48
Piotr 10: Już mam normalne zajęcia od wczoraj. Na PW studiuję, więc nie dziwi mnie to
30 wrz 20:48
Metis: Piotrze, jak pierwsze wrażenia?
30 wrz 20:49
Piotr 10: Bez komentarza
30 wrz 20:50
Mila:
Piotrze, zobacz do podręcznika.
30 wrz 20:51
Piotr 10: Mam podręcznik w pdf tylko mam pytania już piszę
30 wrz 20:51
Cash18: Piotrze znam ten ból

Jaki kierunek studiujesz?
30 wrz 20:53
Metis: Ile osób w grupie ? Ile w ogóle grup?
Masz już liste wykładowców i "firmowego" maila ?
30 wrz 20:54
Metis: 8 grup tak?
Zostanie może 5,6
30 wrz 20:55
Piotr 10: Wektory a→ i b→ są równoległe wtedy i tylko wtedy gdy istnieją liczby rzeczywiste α,β∊R
takich, że IαI+IβI > 0 i α*a→+β*b→=0→.
I tutaj stop robię ( pytanie)
Z tego wynika, że a→=0→ i b→=0→ ?
30 wrz 20:55
Kacper: Listę wykładowców? Co wy chcecie im zrobić?
30 wrz 20:56
Piotr 10: Metis miałem kartkówkę już dziś. Tak 8 grup. Jestem w ostatniej hah.. W grupie 30 osób,
niektórzy są spoko, fajne dziewczyny , ale są tacy co nawet nie chcą Ci pomóc jak czegoś nie
wiesz. Zafascynowani są sobą. Cash18 budownictwo
30 wrz 20:57
Kejt: ja na drugim roku nadal mam 8 grup
30 wrz 20:58
Piotr 10: Proszę o pomoc
30 wrz 20:59
Kejt: chętnie bym Ci pomogła, ale wektorów nigdy nie ogarniałam i mam nadzieję, że się już z nimi nie
spotkam..
30 wrz 21:02
Kacper: Dotyczy to dowolnych wektorów. Degradowanie tego tylko do wektorów zerowych byłoby trochę bez
sensu
30 wrz 21:02
Cash18: Piotr10 − Mam niestety podobną sytuację co do ludzi na PW, ale mam nadzieję że to tylko
pierwsze, nieprawdziwe wrażenie.
30 wrz 21:08
Piotr 10: Czy wektor zerowy jest zawsze równoległy do drugiego wektora ?
30 wrz 21:08
Piotr 10: Cash18 niestety, co poradzisz

.
30 wrz 21:10
Mila:
Zaraz.
30 wrz 21:10
Kacper:
30 wrz 21:11
Piotr 10: A jak to udowodnić ? Podobnie z tym co wektor zerowy jest prostopadly do kazdego wektora
30 wrz 21:15
Metis: nie chcą Ci pomóc jak czegoś nie wiesz − i nie pomogą, uwierz mi

Z resztą sam zobaczysz

U znajomego w grupie jest to samo. Dbają o własny interes.
30 wrz 21:17
Mila:
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
α*a→+β*b→=0→.
Jeśli chodzi o wektory w układzie wsp. ?
a→=[2,3,5]
b→=[−6,−9,−15]
α*[2,3,5]+β*[−6,−9,−15]=[0,0,0]
2α−6β=0
3α−9β=0
5α−15β=0
dla β=1 mamy α=−3
A najprościej :
1) Znaleźć trzy wektory równoległe do wektora u→ = [4, 2, −8]
np.
[8,4,−16],[2,1,−4]
Każdy wektor postaci [4k, 2k,−8k], gdzie k∊R jest równoległy do wektora u.
2) Znaleźć trzy wektory prostopadłe do wektora u→ = [4, 2, −8]
wektor v→ = [x, y, z] jest prostopadły do u→, gdy 4x + 2y − 8z = 0( iloczyn skalarny=0)
Możesz poszukać.
30 wrz 21:33
Piotr 10: Na razie miałem 2 wykłady. 4 godz razem. I w czwartek mam ćwiczenia. I próbuję tą teorię
zrozumieć. Czy na razie poczekać na ćwiczenia ? Do czwartku ?
30 wrz 21:36
Kacper: Poczekaj i zobaczysz jakie są wymagania na ćwiczeniach i jak będą wyglądać zajęcia.
Teorie spróbuj sobie przyswoić, żeby jak padnie pytanie móc cokolwiek powiedzieć
30 wrz 21:38
Mila:
Czytaj teorię, żebyś wiedział czego nie wiesz. Zrób to zadanie, co Ci podałam. Może przyda się.
Wyznaczniki liczyli na wykladzie?
30 wrz 21:39
Piotr 10: Nie
30 wrz 21:39
Piotr 10: I lekcja i II lekcja same wektory
30 wrz 21:40
Piotr 10: Dostałem od kolegi starszego trochę materiałów. I w algebrze są tam zadania z geometrii
analitycznej wpierw R2 i nie są aż trudne
30 wrz 21:45
Mila:
Poradzisz sobie, myślę , że najpierw będzie w R2.
Nie panikuj.
30 wrz 21:48
Piotr 10: Ok. Dziękuję za pomoc. Na pewno będę tutaj stałym bywalcem w potrzebie pomocy
30 wrz 21:51
Cash18: Mila − Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi odpowiedziała na 2 moje pytanie dot wektorów
(umieściłem je w 2 temacie). Jeżeli masz czasu oczywiście
30 wrz 21:54
30 wrz 21:55
Piotr 10: [F[Mila] w miarę te zadania, przynajmniej nie kosmos
30 wrz 21:56
razor: też jestem na PW, i póki co wrażenia bardzo pozytywne, ludzie mili, chętnie wymieniają się
notatkami i wspólnie narzekają na prowadzących
30 wrz 22:36
ciekawsky: @Piotr 10
Masz wektor v
→=(a,b,c)
0
→=(0,0,0)
v
→*0
→=a*0+b*0+c*0=0
stąd 0
→⊥v
→ (iloczyn sk. dwóch wektorów = 0)
te same zal.
0
→||v
→
(tak btw nie miales wektorów w liceum?)
1 paź 19:10