wykaż,że zachodzi równość
pipka :
√2−1√2+1 =3√5√2−75√2+7
1 oraz 7 mają być w mianowniku nie wiem czemu tak to wywala.
30 wrz 18:19
RM: Nic nie widzę...
30 wrz 18:19
pipka : po lewej stronie ma być w liczniku: √2−1 w mianowniku: √2+1
po prawej: wszystko pod pierwiastkiem 3 stopnia 5√2−7, mianownik: 5√2+7
30 wrz 18:24
pipka : no proszę..
30 wrz 18:36
john2: Osobno zajmij się lewą i prawą stroną.
Zacznij od pomnożenia licznika i mianownika ułamka po lewej przez √2 − 1.
Po prawej licznik i mianownik ułamka pod pierwiastkiem pomnóż przez 5√2 − 7.
30 wrz 20:00
pipka: już tak robiłem i mi nie wyszło
30 wrz 21:27
john2: Po prawej stronie zostanie Ci 3√(5√2 − 7)2 = 3√99 −70√2
99 −70√2 = (coś)3
Zgadnij, co.
30 wrz 21:34