Rozwiąż równanie z modułem
Andrzej: |x+y|=|x|+|y|
mógłby mi ktoś wytłumaczyć co trzeba zrobić żeby to rozwiązać ?
30 wrz 18:12
Kacper: Można rozważać przypadki
30 wrz 18:15
Kacper: Ale radziłbym sposobem
30 wrz 18:18
Andrzej: hah

sposobu nie znam,a wydaje mi się że przypadków będzie bardzo dużo,jeśli ktoś mógłby
podać chociaż ich ilość
30 wrz 18:19
PW: Obie strony są nieujemne, można podnieść do kwadratu − otrzymamy równanie równoważne.
30 wrz 18:21
Mila:
|x+y|=|x|+|y| obie strony sa nieujemne , podnosimy do kwadratu.
x2+2xy+y2=x2+2|x|*|y|+y2
2xy=2|x|*|y|
xy=|x|*|y|
Teraz zastanów się kiedy to jest prawdą. Prawa strona ≥0
30 wrz 18:26
Mila:
Oj, depczemy sobie po piętach? Zresztą dość jednomyślnie.
30 wrz 18:27
Andrzej: Dzięki wielkie
30 wrz 18:29