Rachunek prawdopodobieństwa.
Dandolo : 1. Rzucamy cztery razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najwyżej dwóch szóstek.
2. Rzucamy pięć razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej 2 razy wypadnie
liczba oczek większa od 4.
3. Pewien test składa się z 6 pytań. Dla każdego pytania podane są 4 odpowiedzi, z których
tylko jedna jest prawidłowa. Aby zaliczyć test, należy poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na
5 pytań. Odpowiedzi wybieramy losowo. Czy szansa zaliczenia tego testu jest większa od 0,5%?
Proszę o pomoc z zadaniami. c:
30 wrz 17:59
daras: 1. 100%
30 wrz 18:06
daras: | | 1 | |
2. P(A=conajmniej) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | 6 | |
30 wrz 18:19
daras: | | | | 1 | | 3 | |
3. P6(5) = | ( |
| )5( |
| ) ≈ 0,44 % |
| | | 4 | | 4 | |
30 wrz 18:23