f kwadratowa
M: Dana jest nierówność kwadratowa (5a−4x)(x−1) ≥ 0 z niewiadomą x. Wyznacz liczbę a, dla której
zbiorem rozwiązań tej nierówności jest przedział <−3, 1>
Jak się za to zabrać?

Gdybym wymnożyła, to miałabym:
5xa − 5a − 4x
2 − 4x ≥ 0
5a(x − 5) − 4x
2 − 4x ≥ 0
? I nie wiem co z tym zrobić...
30 wrz 17:56
Kacper: Nie wymnażać
30 wrz 18:03
pigor: ...., np. tak :
(5a−4x)(x−1) ≥ 0 ⇔ −4(x−
54a)(x−1) ≥ 0 /:(−4) ⇒
⇒ (x−
54a)(x−1) ≤ 0 i
−3 ≤ x ≤ 1 ⇔
54a= −3 /4 ⇔
⇔ 5a= −12 /:5 ⇔
a= −125 =
−2,4 . ...
30 wrz 18:19
M: A jakoś prościej?

Bardziej łopatologicznie?
30 wrz 18:38
Kacper:

Tak wygląda wykres paraboli z lewej strony nierówności zgodnie z treścią zadania.
Widać, że jedno z miejsc zerowych musi być −3
5a−4x=0
Podstawiamy za x=−3
5a−4*(−3)=0
5a=−12
a=−2,4
30 wrz 18:44
pigor: ...no wiesz

, to ja mam pytanie takie:
rozwiąż nierówność
(x+3)(x−1) ≤ 0 i napisz je
w postaci nierówności podwójnej, a jak to zrobisz
to uważnie przeczytaj słowo po słowie treść zadania
i przyjrzyj się krok po kroku mojemu rozwiązaniu ...
30 wrz 18:46
M: x
2 −x +3x − 3 ≤ 0
x
2 +2x − 3 ≤ 0
Δ = 4 − 4* (−3)*1 = 4+12 = 16
x
2 = 1
x ∊ (−
∞, −3) U (1,+
∞)
30 wrz 18:59
M: Dzięki Kacper!

Pigor, Tobie też, rzecz jasna
30 wrz 19:00
pigor: ... oj
M niepotrzebnie wymnażałaś przez co napracowałaś się no
i zapomniałaś przy tym zamknąć przedziały w rozwiązaniu, a przecież wystarczyło
narysować na osi oś Ox i odczytać rozwiązanie z postaci iloczynowej.
1 paź 15:45