nierówności
kamil: rozwiąż nierówność:
|x−2|−|x+3| ≥ 1+x
30 wrz 17:46
Kacper:
Definicja wartości bezwzględnej.
30 wrz 17:47
kamil: Będą cztery rozwiązania?
30 wrz 17:49
30 wrz 17:52
kamil: Mógłby ktoś sprawdzić, czy pojmuję dobrze?
Zrobiłem na prostszym dla mnie przykładzie: |x+3| − |x−1| >1
A więc najpierw wyznaczam przedziały:
1) x+3>1
x>−2
x∊(−2; ∞)
2)x−1>1
x>0
x∊(0;∞)
Rozwiązuję w 2 przedziałach: (−2;0) i (0;∞)
1: x∊(−2; ∞)
x+3−x+1>1
2x>−3
x>−1,5
x∊(−1,5; ∞)
2: x∊(0;∞)
x+3+x−1>1
2x>1+1−3
2x>−1
x>−0,5
x∊(−0,5;∞)
Rozwiązanie: x∊(−0,5;∞)
30 wrz 18:10
Kacper: Nie te przedziały

powinny być 3
(−
∞,−3), <−3,1), <1,+
∞)
30 wrz 18:12
kamil: W tym przykładzie co napisałem (|x+3| − |x−1| >1) czy w tym wyżej?
30 wrz 18:13
Kacper: Tym.
30 wrz 18:16
kamil: A mógłbyś rozpisać dlaczego tak? Zobaczyłbym w czym robie bląd
30 wrz 18:17
5-latek: Przedzialy zle wyznaczasz
Sprawdzasz kiedy to co jest pod wartoscia bezwzgledna sie zeruje czyli
x+3=0 to x=−3
x−1=0 to x=1
Masz dwie wartosci bezwzgledne wiec beda 3 przedzialy
Przedzialow jest zawsze o 1 wiecej niz wartosci bezwzglednych
W wiec beda takie przedzialy
1. (−oo,−3>
2.(−3,1>
3. (1,+oo)
lub mozesz tez zapisac przedzialy tak
1.(−oo −3)
2<−3,1)
3<1,oo)
Teraz w tych 3 przedzialach rozwiazujesz swoja nierownosc
30 wrz 18:19
Kacper: Źle wyznaczasz, dla jakich wartości x wyrażenia pod wartością bezwzględną przyjmują nieujemne
wartości, a dla jakich ujemne.
30 wrz 18:20
30 wrz 18:25
kamil: A w tym przykładzie co podałem będą takie przedziały? To dalej ruszę.
1) (−oo, −3)
2) <−3; 2)
3) <2; oo)
30 wrz 18:33
undefined: @Kacper już wcześniej podał.
30 wrz 18:34
kamil: Kacper podał do tego drugiego przykładu co podawałem, a mnie chodzi o (|x−2|−|x+3| ≥ 1+x)
30 wrz 18:36
Kacper: undefined akurat przykład, który podałeś rozwiązuje się w pamięci
30 wrz 18:36
Kacper: Do pierwszego masz dobrze przedziały o 18:33
30 wrz 18:36
undefined: @Kac Nie rozumiem. Chciałem się tylko dowiedzieć jak się to liczy, skąd bierze się przedziały,
30 wrz 19:47