granice ciągów
siia: Cześć czy ktoś mógłby sprawdzić czy tak może być rozwiązane to zad. ?
Wykaż, że ciąg an =3
n+1/(n+1) jest zbieżny do zera.
Ja to robię z tw. o trzech ciągach
0≤ 3
n+1/(n+1) ≤ 3/n+1→0 ⇒lim an=0


?
może tak być czy trzeba z definicji

?
30 wrz 17:23
Kacper: Ja bym to uznał, ale dawniej było tak, że jak ktoś prosił o wykazanie, to chodziło o definicję.
30 wrz 17:32
Kacper: Oczywiście złe jest szacowanie
30 wrz 17:34
PW: Ja też jestem zdania, że polecenie "wykaż, że granicą ciągu jest liczba g" wymaga policzenia
tego z definicji.
30 wrz 17:42
siia: aha a moglby ktos to rozpisac z def. bo mi nie wychodzi
30 wrz 18:17
PW: Badamy dla jakich n
gdzie ε − dowolna liczba dodatnia.
3
n < (n+1)ε − 1
− widać, że nierówność jest fałszywa (gdyby miała być prawdziwa dla dowolnej ε, w tym dla ε=1,
musiałaby być prawdziwa nierówność
3
n < n,
która jest fałszywa w sposób oczywisty).
Albo źle przepisałeś treść zadania, albo to "podpucha".
30 wrz 18:40