ciągi zadania
gsdgsd: Suma 10 początkowych wyrazów ciągu aryt. to 20. Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
f(x)=x2+m2x+3m−1 oraz różnicę tego ciągu skoro f(a1)=f(a10)=0
Wyznacz współczynniki b,c jeśli:
a) w(x)=x3−7x2+bx+c − ma on trzy pierwiastki, są one kolejnymi wyrazami ciągu geo. o ilorazie
q=2
b)w(x)=x3+3x2+bx+c, ma trzy pierwiastki, są one kolejnymi wyrazami ciągu aryt. o różnicy
równej 1
30 wrz 17:18
daras: | | m2 | | m4 | |
fmin (x =− |
| ) = − |
| + 3m −1 |
| | 2 | | 4 | |
a
12 +m
2a
1 +3m − 1 =0
a
102 +m
2a
10 + 3m −1 = 0
a
10 = a
1 + 9r
rozwiąż te układ r−ń
30 wrz 18:39
Mila:
Masz odpowiedzi?
30 wrz 18:41
gsdgsd: Tak, w pierwszym ma być r=−2{p}11/9 lub 2{p}11/9
fmin=−11
a) b=14, c=−8
b)b=2 c=0
30 wrz 18:47
gsdgsd: daras a skąd wzięło się pierwsze równanie?
30 wrz 18:50
Mila:
1) sprawdź treść.
2)w(x)=x3−7x2+bx+c
a1,a2=2a1,a3=4a1,
a1,2a1,4a1 − pierwiastki w(x)
Z wzorów Viete'a
x1+x2+x3=−p, gdzie p to wsp przy x2⇒
a1+a2+a3=7
a1+2a1+4a1=7
7a1=7
a1=1
a2=2
a3=4 pierwiastki w(x)
w(x)=(x−1)*(x−2)*(x−4)=x3−7x2+14x−8
porównanie wsp.
b=14
c=−8
30 wrz 19:06
Mila:
3)
w(x)=x3+3x2+bx+c, ma trzy pierwiastki, są one kolejnymi wyrazami ciągu aryt. o różnicy
równej 1.
a1,a2,a3− pierwiastki w(x)
r=1
a1,a1+1, a1+2
a1+a1+1+a1+2=−3
3a1+3=−3
3a1=−6
a1=−2
a2=−1,
a3=0
x*(x+2)*(x+1)=x3+3x2+2x
b=2, c=0
30 wrz 19:11