Równania wielomianowe z w. bezwzględną
MissM: Rozwiąż równania:
a)3|x+2|−(x+2)(x2−1)=0
b) x3−7x=|4x2−10|
30 wrz 17:08
J:
a) rozwiąż w dwóch przedziałach ; (−∞,−2) oraz [−2.+∞)
b) ⇔ x3 − 7x = 4x2 − 10 lub −x3 + 7x = 4x2 − 10
30 wrz 17:10
Kacper: b) źle niestety
30 wrz 17:13
MissM: Kacper: skoro źle, to co powinnam zrobić w tym przykładzie?
30 wrz 17:19
J:
... założyć: x3 − 7x ≥ 0
30 wrz 17:21
Kacper: Podziel na przedziały (opuszczamy wartość bezwzględną)
lub
daj założenie o tym, że x3−7x≥0 i dopiero można tak jak pokazał J
30 wrz 17:22
MissM: a jak podzielić na przedziały gdy mamy x2 pod wartością bezwzględną? Gdy mamy np. |x+2|, to
wtedy x+2=0, więc x=−2 i przedziały to (∞, −2> i (−2, ∞).
Gdy mamy |4x2−10|, to 4x2−10=0
4x2=10
x2=2,5
x= √2,5 v x=−√2,5 i jakie mają tu być przedziały?
(∞, −√2,5>; (−√2,5, √2,5>, (√2,5,∞)?
30 wrz 17:29
Kacper: Nie określasz kiedy 4x2−10 jest nieujemne lub ujemne
30 wrz 17:33
daras: a mnie zawsze ciekawi jakie praktyczne znaczenie mają takie łamigłówki?
30 wrz 18:04
Kacper: Trochę pomocne jest to przy szacowaniu wyrażeń w granicach, ale tak na serio to też nie wiem
czemu to służy
30 wrz 18:05