Granice
tim: Granice.
Proszę o obliczenie i sprawdzenie granic.
lim (−2x−3) = −38
x→19
lim +(−2x−3)
x→−11
lim 5x = 1/3125
x→−5
lim −(−2x−3)
x→142
lim +(−2x−3)
x→−19
Coz tymi plusami i minusami?
11 lis 14:43
m.: Plusami i minusami oznacza się granicę lewo i prawo stronną.
a) −41
b) −19
c) 1/1325
d) −287
e) 35
11 lis 14:54
m.: b) 19
11 lis 14:55
tim: c) chyba 1/3125?
11 lis 14:56
Basia:
Pierwsza nie jest dobrze
limx→19(−2x−3) = −2*19−3 = −38−3 = −41
Trzecia O.K.
Pozostałe jak pierwsza.
Ciąg stały np. −3,−3,−3,...........................
ma granicę i jest nią liczba −3
dlatego limx→czegokolwiek(ze stałej c) = c
fofrmalnie z definicji Cauchy'ego
limx→x0f(x)=g ⇔
dla każdego ε>0 istnieje takie δ>0, że dla x∊(x0−δ;x0+δ) |f(x)−g|<ε
jeżeli f(x)=c to
|f(x)−c|=|c−c]=|0|=0
czyli zawsze, niezależnie od tego jakie jest x0 |f(x)−c|<ε dla dowolnego ε>0
11 lis 15:01
m.: Tak, na szybko pisałem.
11 lis 15:01
Bogdan:
Basiu − jesteś naszą
Basią, nieobecną tutaj przez ponad 2 miesiące ?
Witaj
11 lis 15:05
Basia:
Jeżeli funkcja jest ciągła w punkcie x
0 to lim
x→x0+ = lim−{x→x+0
−}.
Jeżeli nie jest ciagła, albo w ogóle nieokreślona już jest różnie.
lim{x→0
+} = +
∞
lim+{x→0
−}=−
∞
x−1 dla x<1
g(x) =
−2x dla x≥1
lim
x→1− = 1−1=0
lim
x→1+=−2*1=−2
zastanów się Timuś dokładnie dlaczego tak właśnie jest
11 lis 15:09
11 lis 15:10
Basia:
Jestem Waszą Basią. Strasznie się za Wami stęskniłam. Teraz już będę bywać. Może nie tak
często jak w ubiegłym roku, ale będę.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
11 lis 15:11
Bogdan:
Po zwróceniu sie do
Tima określeniem −
Timuś, już wiem Basiu, że jesteś naszą Basią
11 lis 15:12
Basia: A teraz biegnę do sklepu, ale obiecuję, że wrócę znacznie szybciej niż za dwa miesiące.
11 lis 15:12
tim: Eta będzie wniebowzięta


!
My też się za tobą stęskniliśmy. Nie wiesz jak bardzo.
11 lis 15:13
tim: Oby szybciej!
11 lis 15:13
Bogdan:
Dołączam się
Basiu do słów
Tima
11 lis 15:14
tim: A przy funkcji bez rodziału na wartości x to nie ma znaczenia ten minus/plus?
11 lis 15:17
Jakub: Witam Basiu

Dobrze że wróciłaś
11 lis 15:27
Basia:
A co rozumiesz przez "bez rozdziału na wartość x" ? Inny wzór dla x takich, inny dla innych?
W tych przykładach, które miałeś wyżej akurat nie ma.
W tej funkcji, którą napisałam tylko w punkcie x
0=1.
| | 1 | |
Dla funkcji f(x) = |
| tylko w punkcie x0=3. |
| | x−3 | |
W pozostałych punktach granice lewostronne=prawostronnym.
11 lis 15:29
tim: Tak chodziło mi właśnie o to.
Dzięki za pomoc

.
11 lis 15:31
Basia: Witam Jakubie! Cieszę się, że mnie nie zapomnieliście.
11 lis 15:32
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto i
AROB 
Przeczytajcie tutaj wpisy. Basia wróciła.
11 lis 22:48
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie . Witam także
Basię, w której oczekiwanie włączona
zostałam przez Etę i Bogdana.
11 lis 22:58
Eta:
Dobry wieczór Wszystkim

Wielkie Święto

! .......
11 listopada 2009 r.
wróciła wreszcie "zguba" .......
Nasza Basia 
Witaj
Basieńko ...... "otwórz okienko , na Wschodnią Stronę " ( na Zamość

Pozdrawiam bbbbbbbbbbb. serdecznie
11 lis 23:06
Eta:
No i gdzie ta Nasza Basia

Poszła już

o tej porze? ... to do Niej niepodobne

Może to nie była "Ta Basia"
12 lis 01:08
Eta:
Czytam i widzę ,że
Tim prawie mnie już posłał do
"nieba"
12 lis 01:10
Eta:
Dobry wieczór

Witam Wszystkich


A szczególnie
Naszą "zgubę" ..
12 lis 23:43
Basia: Witaj Eto ! Stęskniłam się za Tobą. I za forum.
12 lis 23:44
Eta:
Miło mi , też się stęskniłam ... za Tobą......... Pozdrawiam
12 lis 23:55
Róża33: Witam,
Mam takie zadanka:
1. Narysuj kolo w układzie 0+y wiedząc,ze (x+2)2 +(x−3)2 = 16
2.Wyznacz kąt α∠ 115stopni i 50 stopni.( narysować ten kąt)
3.Wyznacz kątα iβ( trójkąt wpisany w okrąg środek i pod spodem 20 stopni)
4.Oblicz pole figury zakreskowanej□ proszę o rysunek) 10 *10 kwadrat.
Proszę Etę i pozostałych o pomoc
Mam jeszcze dwa ,ale przekaże je jutro.
Te zadania mam na egzamin na 18 listopada
16 lis 15:09