Pierwiastki
Michał: Cześć, mam pytanko dot. pierwiastków. Czy √6 + √2 to jest, to samo co √2 + √3 ?
30 wrz 17:02
J:
.... Nie.Skąd Ci to przyszło do głowy ? co najwyżej ... = √2(√3 + 1)
30 wrz 17:03
5-latek: A napisz jak do tego doszsedles?
30 wrz 17:03
Kacper: to sprawdzamy
zakładamy, że
√6+√2=√2+√3
teraz wykonujemy obliczenia
√6+√2=√2+√3 |2
6+2√12+2=2+√3
6+4√3=√3
6=−3√3
już widać, czy są równe
30 wrz 17:05
J:
...po co sprawdzać bzdury ?
30 wrz 17:06
5-latek: Kolega pewnie chce zwinac to co pod pierwiastkiem do wzoru skroconego mnozenia
30 wrz 17:08
Kacper:
Po to, że właśnie dlatego pojawiają się takie pomysły.
Gdyby wiedział jak sprawdzić, czy to co wymyślił jest prawdą, to nie pytał by o to.
30 wrz 17:09
Michał: Więc obliczyłem zadanie, w którym otrzymałem wynik √6 + √2 , a mam do wyboru odpowiedzi
A. 2√2−√3 B. 2√2+√3 C. √2+√3 D. √2+2√3 , po prostu strzeliłem, w C chociaż nie
bylem pewny, dlatego pytam. Nie wiem czy popełniłem błąd w zadaniu i mam zły wynik czy tylko
nie potrafie przekształcić tych pierwiastków ;c
30 wrz 17:10
J:
a jakie to zadanie "obliczyłeś" ?
30 wrz 17:12
Michał: W trokącie równoramiennym ramię ma długość 2, a kąt między ramionami ma 150stopni. Jaką długość
ma podstawa tego trójkąta?
30 wrz 17:14
Kacper:
x
2=8+4
√3
(chyba dobrze − sprawdź rachunki, ja idę obiad robić

)
30 wrz 17:17
J:
...odpowiedź B.
30 wrz 17:18
J:
...x = √8 +4√3 =√4(2+√3) = 2√2+√3
30 wrz 17:20
PW: Można też poradzić, żeby sprawdził kalkulatorem przybliżenia.
Są złośliwie dobrane przykłady, w których kalkulator zawodzi (pokazuje takie same
przybliżenia), ale tutaj:
√6 ≈ 2,45, √2 ≈ 1,41, a więc √6+√2 ≈ 3,86
(nie oceniamy dokładności przybliżenia), natomiast
√2+√3 ≈ √2+1,73 = √3,73 ≈ 1,93
Liczby 3,86 i 1,93 różnią się znacznie, a więc widać, że koncepcja równości dwóch podanych
liczb jest najpewniej błędna.
Po kilku takich próbach jesteśmy w stanie bez kalkulatora ocenić, czy przybliżenia są bliskie,
czy też nie − i w ten sposób zweryfikować zły pomysł.
30 wrz 17:20
Kacper: √3+
√2=π

1,73+1,41=3,14
gdzieś to widziałem
30 wrz 17:24
Michał: Już widzę gdzie popełniłem błąd, jestem mega głupi. Dzięki za pomoc
30 wrz 17:24
PW: No i mówimy tak: mamy kalkulator pokazujący tylko dwa miejsca po przecinku. Która z liczb jest
większa?
30 wrz 17:27