ciągi.
Asia: an=3n−2n. Ustal, które wyrazy ciągu są oddalone od liczby 3 o mniej niż 0,002.
Mi wyszło, że an1001, an1002, an1003.....
Czy jest to dobrze?
30 wrz 16:45
30 wrz 16:47
Asia: No czyli dobrze myślalam. Dzieki!
30 wrz 17:03
Kacper:
30 wrz 17:05
Asia: Jeszcze jedno zadanie. Tym razem mam problem, bo mi wychodzi inaczej i inaczej mojemu
nauczycielowi.
5*4n−3n 3n+4 { n−1 }
Ja wyciągnęłam 4n przed nawias w mianowniku i liczniku. Później się wszystko uprościło i
wyszło mi 5. Jednak mojemu nauczycielowi wyszłedł wynik 51/4, czyli 20. Dodam, że
programik wolfram aplha podał taki wynik jak ja, wiec już sama nie wiem.
30 wrz 17:19
Asia: Ehh, coś źle wyszło. Powinno być:
5*4n−3n/3n+4n−1
30 wrz 17:19
Asia: Oczywiście chodzi i obliczenie granicy przy n −> +∞
30 wrz 17:25
30 wrz 17:26
Asia: Tak, dokładnie to
30 wrz 17:47
Kacper: Zjem i policzę
30 wrz 17:48
Kacper: | | 5*4n−3n | | 5−(34)n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| | 3n+4n−1 | | (34)n+14 | |
30 wrz 18:03
Asia: Aha, czyli jednak tak się to oblicza. No nic, dziękuję Ci bardzo!
30 wrz 18:13
Kacper:
30 wrz 18:14