xxx
mryellow: x+1 4x2+4x 5
−−−−− * −−−−−−−−−−−−− − −−− : (x+1) = ?
x2 x2+2x+1 x−1
Wybaczcie mi za nieudolne ułamki.
W czym rzecz. Dziedzina to raczej proste. DeR−{−1,0,1}, ale mam pytanie, dziedzinę liczymy z
wszystkich wyrażeń z "x" czy tylko z mianowników?
A wynik wychodzi mi −1
−−−−−−−−−
x−x2−1
Nie pokrywa się z odpowiedziami, dlatego proszę, czy ktoś mógłby sprawdzić?
Wykonałem według kolejności wykonywania działań, a ostatnie (x+1) zamieniłem na ułamek i
pomnożyłem przez odwrotność.
Pomocy.
30 wrz 16:35
Kejt: użyj U { } { } bez spacji, będzie lepiej widać, bo chyba jakieś znaki zjadłeś..
30 wrz 16:37
J:
| | 3 + √x | |
... w tym przypadku tylko z mianowników, ale ..... |
| ... tutaj musimy |
| | x − 4 | |
uwzględnić też licznik.
30 wrz 16:37
mryellow: x+1U{x2} * 4x2+4xU{x2+2x+1} − 5U{x−1} : (x+1)
30 wrz 16:45
mryellow: | x+1 | | 4x2+4x | | 5 | |
| * |
| − |
| : (x+1) |
| x2 | | x2+2x+1 | | x−1 | |
30 wrz 16:46
mryellow: w miejscu 4x2 ma być 4x2
30 wrz 16:47
Kejt:
| x+1 | | 4x(x+1) | | 5 | | 4 | | 5 | |
| * |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x2 | | (x+1)2 | | (x−1)2 | | x | | (x−1)2 | |
| | 4(x2 − 2x + 1) − 5x | | 4x2 − 8x + 4 − 5x | |
|
| = |
| = |
| | x(x−1)2 | | x(x−1)2 | |
o ile się gdzieś nie rypnęłam...
30 wrz 16:53