równanie
Archy: √6−2√5+2(4√5+1)=(1+4√5)2
zacząłem od podniesienia do potęgi 2 wszystkich wyrażeń, ale nie wiem jak to skończyć
30 wrz 16:20
Mila:
6−2√5=(1−√5)2
√6−2√5=√(1−√5)2=|1−√5|=√5−1
Teraz na pewno dasz radę, z prawej podnieś do kwadratu.
30 wrz 16:23
Archy: skąd się wzięło 6−2√5=(1−√5)2?
30 wrz 16:31
J:
(1 − √5)2 = 12 − 2*1*√5 + (√5)2 = 1 − 2√5 + 5 = 6 − 2√5
30 wrz 16:33
Mila:
Zauważ, że :
(1−√5)2=1−2√5+5=6−2√5
30 wrz 16:33
Archy: no więc wyszło mi √5−1+2(4√52+24√5+1=1+4√5
30 wrz 16:42
J: ...jaka jest treść zadania .... wykaż,że równość jest prawdziwa ?
30 wrz 16:47
Archy: tak
30 wrz 16:50
Mila:
L=√5−1+24√5+2=√5+1+24√5
P=1+24√5+(4√5)2=1+24√5+√5
L=P
30 wrz 16:51
J:
L= √5 − 1 + 24√5 +2 = √5 + 24√5 + 1
P = 1 + 24√5 + (4√5)2 = 1 + 24√5 + √5 ........ L = P
30 wrz 16:52
Archy: ok już rozumiem
dziękuję
30 wrz 16:55