równania
jaca: Rozwiąż równania:
a) x3+3x2−9x−27=0
b) 5x3+2x2−20x−8=0
c) x4−6x3+9x2=0
d) x7−17x5+16x3=0
30 wrz 16:17
Kejt: w czym problem?
30 wrz 16:18
J:
...próbuj rozkladac na czynniki, np a)
⇔ x2(x+3) −9(x+3) = 0 ⇔ (x+3)(x2 − 9) = 0 ⇔ x+ 3 = 0 lub x2 − 9 − 0 .....
30 wrz 16:20
jaca: b) ma być tak x2(5x+2)−4(x+2)=0
(x2−4)(5x+2)=0
(x−2)(x+2)(5x+2)=0
x−2=0 v x+2=0 v 5x+2=0
x=2 v x=−2 v x=−25
30 wrz 19:16
Janek191:
b) 5 x3 + 2 x2 − 20 x − 8 = 0
x2*( 5 x + 2) − 4*( 5 x + 2) = 0
( x2 − 4)*( 5 x + 2)
( x − 2)*( x + 2)*( 5 x + 2 ) = 0
x = 2 lub x = − 2 lub x = − 0,4
=========================
1 paź 15:04
J:
.....
Janek191 ... przecież autor postu sam rozwiązał/a ten przykład ...

[ zjadł/a tylko 5 w nawiasie w pierwszej linijce ]
1 paź 15:08