Wykaż, że
Majk: Mam wykazać, że kwadrat liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje
resztę 1. Chcę to zrobić w ten sposób, że liczbę tę zapisuję jako 3x+1 podczas gdy x ∊ C.
Podnoszę ją do kwadratu i otrzymuję 9x2 + 6x + 1. Wtedy dzielę to przez x − 1 ale reszta
wychodzi 100. Co robię nie tak? Próbowałem już np. zapisu 3x − 1 ale też wychodzi jakaś duża
reszta.
30 wrz 16:03
PW: Raczej nie myślimy przy takich zadaniach "w języku wielomianów".
Liczba niepodzielna przez 3 ma postać 3n+1 albo 3n+2.
Po podniesieniu do kwadratu
9n2+6n + 1 = 3(3n2+2n) + 1
albo
9n2 + 12n + 4 = 3(3n2+4n+1) +1
− w obu wypadkach widać, że kwadrat liczby niepodzielnej przez 3 daje przy dzieleniu przez 4
resztę 1.
30 wrz 16:15
PW: Poprawka: przy dzieleniu przez 3 oczywiście.
30 wrz 16:16
Majk: OK. A umiesz wytłumaczyć co konkretnie jest nie tak w mojej metodzie? Odpowiedź "nie bo nie"
akceptuję ale nie do końca rozumiem. A jak zrozumiem to kiedyś w przyszłości nie będę tego
błędu popełniał
30 wrz 16:18
Tadeusz:
... a dlaczego dzielisz przez x−1

?
30 wrz 16:20
5-latek: Moze tak .
takie zadania z liczb rzeczywistych robisz zanim poznasz wielomiany
30 wrz 16:23
Majk: Tfu, dzielę tam przez x−3. Nie wiem skąd to 1 mi się wzięło. Ale i tak wychodzi reszta 100.
30 wrz 16:23
Tadeusz:
... ciekawe ...dzielisz przez 3 ... a reszta 100

? −
30 wrz 16:31
PW: Nie ma logicznego uzasadnienia dla dzielenia przez x−3.
Przykład: Rozpatrywana liczba 17 = 3·5 + 2. Dlaczego po podniesieniu do kwadratu chcesz ją
dzielić przez x−3, czyli 5−3?
30 wrz 16:34