Dowodzenie twierdzeń
Kinga: Cześć jutro mam kartkówkę z dowodzenia twierdzeń... totalnie tego nie rozumiem.. czy ktoś
mógłby mi pomóc z tym zadaniem,żebym mogła przy okazji zrozumieć jak to się rozwiązuje. Proszę
ZAD: Udowodnij twierdzenia:
1. Kwadrat liczby parzystej jest liczba podzielna przez 4.
2. Jeśli liczby a i b sa liczbami wymiernymi, to a + b jest liczba wymierna.
3. Iloczyn liczby parzystej i liczby nieparzystej jest liczba parzysta.
4. Dla kazdej liczby rzeczywistej x, liczba x2 + 1 jest dodatnia.
5. Liczba naturalna n jest dzielnikiem liczby naturalnej m wtedy i tylko
wtedy, gdy n*m jest dzielnikiem liczby m2.
30 wrz 15:59
J:
1) 2k − liczba parzysta .... (2k)2 = 4k2 − liczba podzielna przez 4
30 wrz 16:01
J:
| | p | | k | | pl + kq | |
a = |
| , b = |
| ... a + b = |
| − liczba wymierna. |
| | q | | l | | q*l | |
30 wrz 16:03
J:
2k*(2c+1) = 4kc + 2k = 2*(2kc+k) − liczba parzysta ( k,c ∊ C )
30 wrz 16:06
5-latek: Dobre . Proszse o pomoc bo chce zrozumiec
30 wrz 16:18
Kejt:
4.
każda liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu da nam liczbę ≥ 0
jeśli dodamy do niej 1, każda będzie spełniała > 0
a więc każda liczba będzie dodatnia.
30 wrz 16:20
PW: Zadanie 2. to chyba wstyd pytać. Zadanie 3. to samo. Zadanie 4. − wstyd w ogóle takie zadanie
na klasówce dawać, przecież to zadanie dla ucznia czwartej klasy podstawówki.
30 wrz 16:21
Kejt: 5.
k, x ∊ Z
te postaci są równoważne
30 wrz 16:23
Kinga: Dziękuję wszystkim za pomoc chyba wreszcie zaczęłam to rozumieć.
P.S: PW taki materiał jest wprowadzany w 1 LO
30 wrz 16:28
PW: Tak, i trudność polega głównie na tym, że trzeba napisać jedno lub dwa zrozumiałe zdania po
polsku − zastosować definicję pojęcia występującego w zadaniu.
30 wrz 16:30
5-latek: No to wrocmy Kinga do zadania nr 2
| | p | | k | |
Dlaczego J napisal a= |
| i b= |
| co prawda nie dal zalozen co do q i k ale chodzi |
| | q | | l | |
o zasade ?
30 wrz 16:34
Kinga: Właśnie w udowadnianiu twierdzeń chodzi o to żeby nie używać zdań. Tylko liczb oraz języka
matematycznego..
30 wrz 16:35
PW: Odpowiedź jest prosta: Zastosował definicję liczby wymiernej (w dobrym dowodzie powinno się
napisać "zgodnie z definicją liczby wymiernej weźmy ..."). Nie krytykuję J, bo my tu
tylko udzielamy wskazówek, nie prowadzimy raczej "uroczystych dowodów", licząc na wiedzę
pytającego.
30 wrz 16:38
Kejt: nawet na maturze dozwolone są słowne uzasadnienia...
30 wrz 16:38
PW: Kinga, kto Ci takie głupstwa wpaja do głowy? Dowód − jak sama nazwa mówi − to
argumentacja, przekonywanie; jak to zrobić "na migi"? Dowód zapisany jako ciąg równoważności
zdań logicznych byłby nie do strawienia i nie do zrozumienia dla ucznia. Widziałaś jakikolwiek
dowód w książce?
30 wrz 16:41
Kacper: PW dawno cię w polskiej szkole nie było
30 wrz 16:43
Kacper: Teraz wiedza uczniów liceum sięga podstawówki i ponad 50% ponad to się nie wybija
30 wrz 16:44
Kejt: no to tym bardziej powinien być dowód słowny..?
30 wrz 16:47
Kinga: To jest coś czego nie lubie w internecie ocenianie innych... nie wiecie jaka jestem.. i myślę
że wiedzę mam na pewno większą niż z podstawówki..
tak PW widziałam w książce, 3/4 to liczby i znaki matematyczne
a nasza nauczycielka nam wmawia, że mamy nie używać słów,żeby jak najlepiej nauczyć się robić
takie zadania...
30 wrz 16:51
PW: Ciekawe, jak udowodnić np. twierdzonko:
Kwadrat ma cztery osie symetrii
używając tylko − jak chce Kinga − tylko liczb oraz języka matematycznego.
30 wrz 16:52
Kinga: Słuchajcie, ja nie mam pojęcia, robię to o co prosi nauczycielka...
Gdybym mogła użyć słów nie pisałabym tutaj... Bo akurat w taki sposób potrafie
30 wrz 16:54
Kacper: Kinga nie oceniam ciebie, tylko zwracam uwagę na wypowiedź
PW.
Kinga powiedz twojej nauczycielce, że umiesz udowodnić w ten sposób i jeśli tylko jest
dobrze, to nie może postawić ci oceny niedostatecznej
30 wrz 17:02
PW: Zgodnie z przyjętymi przez Centralną Komisję Egzaminacyjną zasadami − uczeń, który rozwiązał
zadanie poprawnie, stosując inne metody niż przewidziane w "kluczu", powinien otrzymać ocenę
maksymalną.
30 wrz 17:09