.
Majk: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniające równanie xy+5x+2y+3=0.
30 wrz 15:13
ICSP: xy + 5x + 2y + 3 = 0
x(y + 5) + 2y + 3 = 0
x(y+5) + 2(y + 5) − 7 = 0
(x+2)(y+5) = 7
Wystarczy rozpatrzeć 4 możliwe przypadki.
30 wrz 15:17
Mila:
II sposób
xy+5x+2y+3=0
xy+2y=−5x−3
y(x+2)=−5x−3
| | −5x−3 | |
y= |
| i x≠−2 doprowadzamy do postaci kanonicznej |
| | x+2 | |
| | 7 | |
y bedzie całkowite jeśli ułamek |
| bedzie liczba całkowitą |
| | x+2 | |
1)x+2=−1
x=−3 i y=−5−7=−12 (−3,−12)
2) x+2=1,
x=−1 i y=−5+7=2 (−1,2)
3)x+2=7
x=5 i y=−5+1=−4 (5,−4)
4)x+2=−7
x=−9 i y=−5−1 =−6 (−9,−6)
30 wrz 16:15