Przesuniecie wykresu
5-latek:

czarny to y=x
3 (krzywa I )
Wykres tej funkcji przesuwamy o wektor p=2 rownolegly do osi OX
W wyniku tego otrzymujemy krzywa II
Obieramy na krzywych I i II dwa dowolne punkty o tej samej rzednej
N
1(x
1,y
1) na krzywej I
N
2(x
2,y
1) na krzywej II
mamy :
x2=x1+2 to x1=x2−2
wiec x
1=x
2−2 i y
1=x
13 to y
1=(x
2−2)
3
Krzywa II jest wykresem funkcji y=(x−2)
3
Tyle jest w ksiazce na ten temat
W ogole to chodzi mi o zrozumienie na podstawie tego co jest w ksiazce dlaczego jesli
przesuwamy wykres o wektor (+p) to we wzorze funkcji jest przesuniecie o wektor (−p )
Dlaczego w tym fragmencie zaznaczonym na czerwono policzono x
1
30 wrz 12:14
J:
Przykład...
Przesuwamy funkcję: f(x) = x2 o wektor v = [ a,b ]
Wyobraż sobie teraz,że przesuwamy cały układ współrzędnych o ten sam wektor v i mamy nowy układ
X'O'Y'. W nowym układzie współrzędnych, nasza parabola będzie nadal miała równanie: y' = (x')2
...
ale : x' = x + a oraz y' = y + b, więc chcąc napisać jej równanie w "starym" układzie y = x2
musimy teraz
za x podstawić: x' − a , a za y podstawić: y = y' − b i otrzymujemy y' − b = (x' − a)2 ... i
pomijamy już indeksowanie (') ,otrzymując: y = (x−a)2 + b
30 wrz 14:26
5-latek: Bo to jest
J tak
kazdy wie ze tak jest ale dlaczego tak jest to juz nie kazdy wie .
dzieki
30 wrz 15:53