Zadanie z wykorzystaniem logarytmów
Adrian: Witam, mam problem z zadaniem z logarytmem a mianowicie :
Wiedząc, że :
log52 = a i log57 = b
oblicz log12528
Wychodzi mi że 1/3( 2a +b ) a powinna być 2b+4
30 wrz 12:13
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log12528 = |
| *log528 = |
| [log54 + log57] = |
| [2log52 + log57] = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
30 wrz 12:18
Jakub: Można też tak
| | log528 | | log5(4*7) | | log54 + log57 | |
log12528 = |
| = |
| = |
| = |
| | log5125 | | 3 | | 3 | |
| | log522 + log57 | | 2log52 + log57 | | 2a+b | |
= |
| = = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
30 wrz 16:38
J: ...kazdy sposób jest dobry, byle prowdził do dobrego wyniku i przebiegał zgodnie
z prawami matematyki..
30 wrz 16:41
Jakub: Dokładnie
30 wrz 17:10