Rozwiązania 1/x + 1/y = z; x,y,z ∊ C
mietek3: x,y,z∊C
1x + 1y = z
Łatwo się domyślić, że trójki rozwiązań to (1,1,2); (−1,−1,−2); (2,2,1); (−2,−2,−1) i (dowolne
n, −n, 0)
Jak udowodnić, że to jedyne rozwiązania?
30 wrz 10:52
PW: Dla z = 0 jedyne rozwiązania (n, −n,0) mamy − jest oczywiste, że nie ma innych.
Dla z ≠ 0 równanie można zapisać w równoważnej postaci
z której widać,że xy = 2 = xz, skąd x = z. Jedyne możliwości takich rozwiązań są już wypisane.
Począwszy od z = 3 dla dodatnich z i od −3 dla ujemnych z równość
2 = xz
nie ma rozwiązań, co wynika z faktu, że liczby większe od 2 nie mogą być podzielnikami 2.
30 wrz 11:43
ICSP: PW nie powinno być y = z ?
30 wrz 12:10
PW: Dobrze, że ktoś czyta.Miałem na myśli
xz = 2 = yz,
( oba mianowniki muszą być dwójkami) skąd po podzieleniu stronami równości xz = yz przez z
x = y.
Dziękuję. Patrzę jednym okiem od pewnego czasu i właściwie piszę "na wyczucie", mylą mi się
klawisze.
30 wrz 12:18
5-latek: Dzien dobry PW
To dlaczego przesilasz to oko ? Przeciez jeszce do listopada miesiac czasu
30 wrz 12:21
PW: Obawiam się, że dobrze to już było. W naszym wieku można jeszcze starać się zrobić troszeczkę.
30 wrz 12:30