prosze o pomoc
monika: wartosc pewnej funkcji liniowej dla x=5 wynosi 4 i jest ona dwa razy wieksza od wartosci tej
funkcji dla x=1.ile wynosi wartosc tej funkcji dla x=3?
11 lis 14:36
andy: Najwygodniej będzie wyjść od równania kierunkowego prostej; y=ax+b. Podstawiamy
4=a∧5+b
2=a∧1+b
rozwiązujemy układ tych dwóch równań ( odejmując stronami) i dostajemy równanie kierunkowe tej
funkcji.
Wstawiamy do niej x=3 i dostajemy y.
WYGODNIE JEST NA KARTCE KRATKOWANEGO PAPIERU ( WYSTARCZY A4 Z ZESZYTU)
NARYSOWAĆ SOBIE UKŁAD WSPÓŁRZĘDNYCH I PRZY POMOCY LINIJKI SPRAWDZIĆ.
11 lis 17:35
monika: hallo

11 lis 17:36
monika: andy dzieki tylko napisz mi co sie kryje za takim pustym kwadratem bo mi nie odczytuje
11 lis 17:47
andy: WPISAŁEM TAKI ZNAK MNOŻENIA ∧
POPRAWIAM
4=5a+b
2=1a+b
11 lis 18:05