Wartość bezwzględna
Majk: O co chodzi w wartości bezwzględnej? Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to coś poniżej?
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
Przecież wartość bezwzględna jest podobno zawsze dodatnia, więc o co chodzi z tą drugą linijką
(−x) ?
30 wrz 00:17
Tadeusz:
... to tak proste ... że aż trudne −
30 wrz 00:33
Majk: To wytłumacz, bo nie rozumiem tego −x. Przecież ten x zawsze musi być dodatni więc o co biega?
30 wrz 00:41
Majk: OK, już rozumiem.
30 wrz 00:48
Janek191:
− 2 < 0 ale I − 2 I = − ( − 2) = 2 > 0
30 wrz 06:38