planimetria
arli28: Na czworokącie ABCD, w którym AB= √3 −1, BC = 2, AC = √6, opisano okrąg. Wyznacz długości
pozostałych boków czworokąta, wiedząc, że są one równe i oblicz promień okręgu.
29 wrz 22:52
Bogdan:
Czworokąt ile ma boków?, długości ilu boków są podane?, długości ilu boków nie są podane?,
długości których boków są równe?
29 wrz 22:57
arli28: AC to przekątna czworokąta.
29 wrz 23:10
Mila:

Powinnaś próbować sama, ponadto, jesli masz odpowiedź , to podaj.
a=
√3−1
b=2
p=
√6
W ΔACB z tw. cosinusów:
p
2=a
2+b
2−2*a*b*cosβ
(
√6)
2=(
√3−1)
2+2
2−2*(
√3−1)*2*cosβ
6=8−2
√3−4*(
√3−1)*cosβ
−2+2
√3=−4*(
√3−1)*cosβ /:2
√3−1=−2*(
√3−1) *cosβ
γ=60
o bo γ+β=180
o
⇔ΔADC jest Δrównobocznym
c=
√6
dokończ
30 wrz 00:06
arli28: dzk.
zrobiłam błąd w liczeniu z tw. cosinusów i nie wiedziałam co zrobić z wynikiem.
30 wrz 08:35
matylda: z jakiego zbioru jest to zadanie?
13 maj 14:23
Miś Uszaty:
Post ma 11 lat
13 maj 14:34
matylda: ale z jakiego to zbioru
13 maj 14:36