Logarytmy
lilusia: Oblicz przybliżoną wartość logarytmu, jeśli log 4 ≈ 0,6 oraz log 5 ≈ 0,7
a) log 50
b) log 0,5
c) log 0,64
d) log 25
3√4
Czy ktoś to może mi wytłumaczyć?
Dziękuję
29 wrz 22:48
5-latek: log50=log(5*10)= log5+log10≈ 0,7+1≈1,7
29 wrz 22:53
lilusia: I od razu łatwiej, dziękuję
29 wrz 22:54
PW: a)
50 = 4·52,
a więc
log50 = log (4·52) log4 + log52 = log4 + 2 log5.
Pozostałe według tego samego schematu.
29 wrz 22:55
5-latek: Tak naprawde to 50=2*5
2
29 wrz 22:57
PW: A licho, rachunki słabo. Od kiedy 50 = 4·25 to nie wiem, ale tak napisałem. Pora spać.
29 wrz 22:57
lilusia: Nie no tych kolejnych nie umiem
29 wrz 23:02
5-latek: A wzory znasz ?
| | 5 | |
pokaze jeszce b) log0,5= log |
| = log5−log10= podstaw i policz |
| | 10 | |
29 wrz 23:09
lilusia: nie umiem nawet sobie sama wyjaśnić dlaczego kombinowałam z 10:20 a nie wpadłam na 5:10
29 wrz 23:19