das
force: Ustal zbiór wartości : y=4|x|+2|x|+1−48
29 wrz 22:42
force: czyli t2+2t−48
p=−1 q=−49 to ZW =<−49,∞) dobrze czy nie prosze o pomoc ?
29 wrz 22:48
Kacper:
29 wrz 22:50
force: a jak
29 wrz 22:51
Kacper: Ja idę

. Może inni ci pomogą
29 wrz 22:54
pigor: .. , otóż powiem np. tak : D
f=R i f(−x)= f(x) − f parzysta,
monotoniczna przedziałami ; dla x<0 malejąca, dla x>0 rosnąca,
a ponieważ
y=f(x)= 4|x|+2|x|+1−48=4
|x|+2*1*2
|x|+1−49=
(2|x|+1)2−49,
to w x=0 ma wartość najmniejszą taką, że f(0)=(1+1)
2−49=
−45,
zaś największą ... nie ma, bo lim
x→±∞ f(x)=
+∞, a więc
Z.W.
f=
[−45;+∞) − szukany jej
zbiór wartości . ...
30 wrz 00:00
Kacper:
Zadanie bardzo dobre jak należy nie robić (czyli nie liczyć ślepo wartości paraboli)
30 wrz 06:19
Mila:
Tak, ciekawe zadanie.
y=4|x|+2|x|+1−48
f(x)=22|x| +2*2|x|−48
2|x|=t i t≥1, bo 20=1 − najmniejsza wartość g(x)=2|x|
f(t)=t2+2t−48
tw=−1∉<1,∞) i f(t) jest rosnąca dla t≥−1
f(1)=1+2−48=−45 wartość najmniejsza f(x)
Zwf=<−45,∞)
30 wrz 16:02