pomocy!
ola: Określ liczbę rozwiązań równania m(4x−2x)=1−m w zależności od wartości parametru m. Bardzo
proszę o pomoc.
29 wrz 22:33
ola: w odp. jest, że dla m>43 równanie nie ma rozwiązań. czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć skąd to
się bierze?
29 wrz 22:39
Tadeusz:
...dobrze to przepisałaś?
29 wrz 22:56
ola: tak, na pewno. wyszło mi, że równanie ma dwa rozwiązania, gdy m∊(1,2)∪(2,
∞);
jedno rozwiązanie, gdy m∊(0,1>∪{2}, brak rozwiązań dla m∊(−
∞,0> gdzie robię błąd?
29 wrz 23:02
pigor: .., to może np. tak :
m=0, to równanie
sprzeczne (sprawdź 0=1), a więc niech
m(4x−2x)= 1−m i
m≠0 ⇒ 4
x−2*
12*2
x=
1m+1 /+
14 ⇔
⇔ (2
x−
12)
2=
1m−
34, więc równanie to ma rozwiązania ⇔
⇔
1m−
34 ≥0 /*4m
2 ⇒ 4m−3m
2 ≥0 ⇔ −3m(m−
43) ≥0 /:(−3) ⇔
⇔ m(m−
43) ≤ 0 ⇔
0< m ≤ 43, a więc
{
0 rozwiązań , gdy 0≤ m v m >
43 ⇔
m∊(−∞;0] U (43;+∞) ,
f(m)= {
1 rozwiązanie , gdy
m= 43 ,
{
2 rozwiązania , gdy 0 < m <
43 ⇔
m∊(0;43) ...
29 wrz 23:03
pigor: ... kurde tam miało być { 0 rozwiązań , gdy m ≤ 0, ...
ale już dalej jest dobrze , bo tak : (−∞;0] ... itd.
29 wrz 23:07
ola: dzięki, ale jeszcze się nie zgadza...
ma być: gdy m∊(0,1>∪{43} − 1 rozwiązanie
gdy m∊(1,43) − 2 rozwiązania...
29 wrz 23:15
pigor: ..., no to wybacz,nie chce mi się grzebać w tym i szukać
błędu, ale może ktoś, albo sama poszukaj sobie m "deltą"
29 wrz 23:20
Godzio:
Można też standardowo z podstawienie 2
x = t > 0. W nawiasach rozpisywałem na czym polega
poszczególny przypadek, trochę więcej pisania niż u
pigora 
mt
2 − mt − 1 + m = 0
Dla m = 0 mamy:
−1 = 0 sprzeczność − brak rozwiązań
Dla m ≠ 0
| | 4 | |
Δ = m2 − 4m(m − 1) = − 3m2 + 4m = − 3m(m − |
| ) |
| | 3 | |
t
1 + t
2 = 1
1
o Brak rozwiązań.
| | 4 | |
a) m ≠ 0 i Δ < 0 ⇒ m ∊ (−∞, 0) U ( |
| ,∞) (delta ujemna − brak rozwiązań( |
| | 3 | |
b) m ≠ 0 Δ ≥ 0 i t
1t
2 > 0 i t
1 + t
2 < 0 (suma jest dodatnia, więc to odpada)
(jest co najmniej jeden pierwiastek ujemny, ale t > 0 więc sprzeczność)
2
o Jedno rozwiązanie
a) m ≠ 0 i Δ = 0 i t
1t
2 > 0 i t
1 + t
2 > 0
| | 4 | | m − 1 | |
m = |
| i |
| > 0 − warunek jest spełniony |
| | 3 | | m | |
(delta = 0 więc jeden pierwiastek podwójny, musi być dodatni)
b) m ≠ 0 i Δ > 0 i t
1t
2 < 0
| | 4 | |
m ≠ 0 i m ∊ (0, |
| ) i m ∊(0,1) ⇒ m ∊ (0,1) |
| | 3 | |
(delta dodatnia, iloczyn ujemny, więc jeden pierwiastek jest ujemny, ale t > 0 − sprzeczność,
jeden odpada)
c) m ≠ 0 i Δ > 0 i t
1 = 0 i t
2 > 0
t
1 + t
2 > 0 i t
1t
2 = 0 ⇒ m = 1
(jeden pierwiastek równy 0 i znów sprzeczność z t > 0, drugi dodatni)
3
o Dwa rozwiązania
m ≠ 0 i Δ > 0 i t
1t
2 > 0 i t
1 + t
2 > 0
| | 4 | | 4 | |
m ∊ (0, |
| ) i m ∊ (−∞,0) U (1,∞) ⇒ m ∊ (1, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
(delta dodatnia i oba pierwiastki dodatnie)
Podsumowując:
| | 4 | |
0 rozwiązań dla m ∊ (−∞, 0> U ( |
| ,∞) |
| | 3 | |
| | 4 | |
1 rozwiązanie dla m ∊ (0,1> U { |
| } |
| | 3 | |
| | 4 | |
2 rozwiązania dla m ∊ (1, |
| ) |
| | 3 | |
29 wrz 23:35
Tadeusz:
f(x)=4
x−2
x ma minimum równe −1/4 dla x=−1
29 wrz 23:35
ola: dziękuję, mi też w końcu wyszło

dzięki za pomoc
29 wrz 23:40
pigor: ...no tak, nie dałem warunku
na istnienie pierwiastków 2|x| dodatnich.
30 wrz 00:11