Wykaż że zachodzi równość
Archy: Wykaż że zachodzi równość √ 13−4√3 + √ 4(7−4√3 ) = 3
robiłem to tak że : √ (1−2√3)2 + √(2−√3)2 no i na końcu wyszło −4√3=−2
ale to przecież nic nie daje.
29 wrz 22:23
PW: 13 − 4√3 = (1−2√3)2. ale pierwiastek z tego to 2√3 − 1 (liczba dodatnia)
4(7−4√3 = 4(2−√3)2, pierwiastek z tego to 2(2−√3)
29 wrz 22:31
Archy: dlaczego 2√3−1 a nie 1−2√3?
29 wrz 22:35
PW:
Bo pierwiastek kwadratowy jest z definicji liczbą nieujemną (w tym wypadku musi być dodatnią),
a
1 − 2√3 < 0.
Prawdziwa jest równość:
√a2 = |a|,
− taką należało się posłużyć, natomiast równość
√a2 = a
jest prawdziwa tylko dla a≥0 (w tym wypadku tak nie było).
29 wrz 22:42
Archy: ok dzięki
wiedziałem że pierwiastek musi być większy od 0 ale na to bym w życiu nie wpadł...
29 wrz 22:44
Janek191:
Można zapisać tak:
13 − 4√3 = ( 2√3 − 1)2 ⇒ √13 − 4√3 = 2√3 − 1
30 wrz 07:01