kombinatoryka
zadanie: Gracz przy grze w brydza otrzymuje 13 kart z talii 52 kart. Ile jest wszystkich roznych ukladow
kart gracza, w ktorych ma on:
| | | | | | | |
a) kolor, w ktorym bedzie mial dokladnie 7 kart (odp. | * | * | ) |
| | | | |
b) kolor, w ktorym bedzie mial dokladnie 6 kart (odp.
| | | |
a) z 4 kolorow wybieram jeden | , potem z 13 kart tego samego koloru wybieram 7, potem |
| | |
zostaje mi juz 39 kart bo ma byc dokladnie 7 kart tego samego koloru wiec zeby sie nie
| | | |
powtorzyly musze odjac od 52 trzynascie; no i wybieram z tych 39 kart 6 | |
| | |
b) robie podobnie, ale wynik nie zgadza sie z odpowiedzia bo tam jeszcze cos odejmuja? skad sie
to bierze?
29 wrz 21:50
daras: a) wybór dotyczy jednego gracza wiec już nie mnożysz przez 4
29 wrz 21:58
daras: w kazdym kolorze jest akurat tyle samo kart co w ręce każdego z graczy = 13
słusznie od 13 (np. pików )odejmujesz 7, pozostałe 6 kart ma być z 3 innych kolorów(trefli,
kar i kierów) = 6
29 wrz 22:00
daras: | | | |
b) 6 kart losujesz z jednego koloru 13 kartowego, sposobów wyboru jest wiec | |
| | |
| | | |
i do każdego z nich dobierasz pozostałe 13−6 = 7 kart z pozostałych 39 kart | |
| | |
| | | | | |
czyli wszystkich sposobów jest : | | |
| | | |
PS. w poprzednim poście oczywiście powinno być 39 a nie 49
29 wrz 22:06
Ajtek:
Cześć
daras 
.
| | | |
Dlaczego |  Rozumiem, że to "cyfrówka" |
| | |
29 wrz 22:07
zadanie: | | | |
a) wybieram kolor jeden z czterech | =4 wiec mnoze przez 4 |
| | |
dlaczego w b) nie jest tak samo?
nie rozumiem
29 wrz 22:07
daras: Prawdopodobieństwa takich rąk wynoszą odpowiednio:
29 wrz 22:14
daras: Ręka kazdego gracza w brydża składa się z 13 kart, te karty wybierasz z 4 kolorów, oczywiście
możesz dostać 13 pików ( toteż jest wybór , jak dotej pory nie wytasowałem takiej ręki a gram
już 30+latek

W twoim problemie zajmujemy sie tylko JEDNĄ ręką, w której ma być np. 7 pików a reszta to kiery
kara i trefle w dowolnej ilości byle suma=13, wiec gdzie tu losowanie x4
29 wrz 22:17
daras: Gdybyś miał/−a uwzględnić rozkład tego koloru w rękach pozostałych 3 graczy to co innego.
29 wrz 22:18
daras: Jeśli się zainteresujesz brydżem to polecam książkę A Macieszczaka i J, Mikke − "Brydż bez
impasu", tam jest dużo o tym. Jak podaja Ci panowie :
P(A) ≈ 0,88%
P(B) ≈ 4,15%
co zgadza się z tym co napisałem wyżej.
29 wrz 22:20
zadanie: ale nie zgadza sie z odpowiedzia
29 wrz 22:28
Ajtek:
Dlaczego odejmują: Otóż należy pominąć dwa kolory o 6 kartach na ręku.
| | | |
Zapis | nie daje gwarancji, że w pozostałych z 3 kolorów nie będziemy mieli 6 kart. |
| | |
29 wrz 22:45
daras: W zadaniu nie jest powiedziane że nie możemy mieć dwukolorówki
29 wrz 22:48
Ajtek:
Ale odpowiedź na to wskazuje.
29 wrz 22:52
daras: dooobre
29 wrz 22:53
Ajtek:
I też nie do końca
29 wrz 22:53