pomocy
force: oblicz:
alog23=9
29 wrz 21:36
ev:
a=4
29 wrz 21:45
force: OK USA
29 wrz 21:46
PW: 2log23 = 3 − to jest prawdę mówiąc definicja logarytmu o podstawie 2 z liczby 3.
A chcemy mieć po prawej stronie 9, więc podnosimy do kwadratu:
(0) 22log23 = 9,
obie strony były dodatnie, więc otrzymana równość jest równoważna wyjściowej. Równość (0)
oznacza, że
(1) 4log23 = 9
Z założenia i z (1) mamy:
(2) alog23 = 4log23
Funkcje ax i bx przyjmują jedną wspólną wartość tylko dla x = 0, chyba że a=b − wtedy są
równe dla wszystkich x. W równości (2) wykładnik nie jest zerem, co oznacza że musi być a = 4.
Oczywiście można to rozwiązać prościej obliczając logarytm o podstawie 2 z obu stron podanej w
zadaniu równości.
29 wrz 22:03
pigor: ..., może np. tak : z równości
logab* logba =1 np.
alog23 = 9 i a>0 ⇒ log
3 a
log23 = log
3 3
2 /*log
32 ⇔
⇔
log32*log23*log
3a= 2log
32 ⇔ log
3a= log
34 ⇒
a= 4 ...
29 wrz 22:24