Rozkład wielomianu
Kkk: Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3 − 2(m+1)x2 − 6mx + 9 wyznacz m.
29 wrz 21:30
Lukas:
W(3)=0
27−2(m+1)*9−18m+9=0
Dokoncz
29 wrz 21:33
Tadeusz:
W(3)=0
29 wrz 21:33
Kkk: Tyle to i ja zrobiłem, ale chciałem sprawdzić czy mi dobrze wyszło

możesz dokończyć ?
29 wrz 21:35
5-latek: Oj chytrusie to napisz ile CI wyszlo
29 wrz 21:41
Kkk: m = 1,5
29 wrz 21:46
5-latek: A mnie wyszlo m=0,5
29 wrz 21:50
Kkk: to 0,5 jest dobrze? obliczyłem jeszcze raz zapomniałem zmienić znak.
29 wrz 21:53
Tadeusz:

...podstawiamy 0.5 ... i jest bingo −
29 wrz 21:53
Kkk: Dzięki
29 wrz 21:56