Procenty
cntrl: Cenę pewnego artykułu najpierw dwukrotnie obniżono za każdym razem o 40%, a następnie
podniesiono za każdym razem o 40%. Chcąc sprzedawać ten artykuł po wyjściowej cenie należałoby
obecnie podnieść jego cenę o p%. Oblicz p.
29 wrz 21:13
cntrl: Co jest tutaj źle?
0,6x − 0,4 * 0,x + 1,4 * 0,4 * 0,6x + 1,4 * 1,4 * 0,24x
29 wrz 21:23
daras: (x− 0,4x) − 0,4(x− 0,4x) = cena końcowa
29 wrz 21:30
cntrl: Dlaczego? Nie rozumiem ...
29 wrz 21:37
daras: czyli 0,36x a potem od tej wartość 2x wzrost o 0,4
29 wrz 21:40
daras: 0,36x +0,4*0,36x + 0,4(0,36x +0,4*0,36x) =0,7056x
29 wrz 21:42
ev:
0,6*0,6*1,4*1,4= 0,7056 100%−70,56%= 29,44%
cenę należy podnieść o 29,44%
29 wrz 21:43
daras: więc żeby teraz sprzedawać towar po starej cenie nalezy podnieść cenę o x*p% = 0,2944 = 29,44 %
29 wrz 21:44
force: 29,44% ?
29 wrz 21:49
daras: czyli o p ≈ 41,76% w stosunku do ceny końcowej
29 wrz 21:52
daras: Z tej samej beczki: Towar kosztował 120 zł, potem jego cenę obniżono o 40 % a następnie
podwyższono o 40 % Ile teraz kosztuje?
29 wrz 21:52
ev:
0,6*1,4*120= .......... cena końcowa
29 wrz 21:59