rozwiąż równanie .... prawdopodobnie chodzi o rozkład na czynniki
partiszia:
a
3 + 64b
3=
dziękuję z góry za pomoc
11 lis 14:27
tim: Masz dwa wzory skróconego mnożenia
1/8 = (1/2)3
m3 − n3
oraz
m3 + n3
11 lis 14:30
partiszia: niestety nie wiele mi to pomogło .... nadal nie rozumiem ale dziękuję za pomoc
11 lis 14:35
tim: Są dwa wzory skróconego mnożenia.
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
PIERWSZY PRZYKŁAD
a3 = 27x3
a = 3x
b3 = 1/8
b = 1/2
DRUGI PRZYKŁAD
a3 = a3
a = a
b3 = 64b3
b = 4x
11 lis 14:49