OBLICZ
KAT: Oblicz sumie wszystkich rozwiazan rownania :
sinX= 0,7 , ktore naleza do przedziału <0;6pi>
29 wrz 20:35
Kacper: 0.7?
29 wrz 20:38
KAT: tak jest w zadaniu
29 wrz 20:39
KAT: podejrzalem wynik zadania i jest 15pi
ale nie wiem jak to rozwiazac
29 wrz 20:40
Kacper:

To rysuj
i odczytuj
29 wrz 20:40
KAT: nie ma jakiegos wzoru do tego zadania ? pomoz mi je rozwiazac jesli mozesz
29 wrz 20:46
Mila:
sinx=0,7⇔
x=arcsin(0,7)+2kπ lub x=π−arcsin(0,7)+2kπ
Oznaczmy x1=arcsin(0,7)
Sumujemy:
x1+( x1+2π)+( x1+4π)+
(π−x1)+(π−x1+2π)+(π−x1+4π)
=========================
=15π
29 wrz 20:49
Kacper: W liceum nie ma arcsinx
29 wrz 20:50
KAT: no mam rozszerzona matme ale nie wiem co to arcsinx

, jakos inaczej sie to da zrobic ?
29 wrz 20:53
Mila:

To nie ma znaczenia tutaj, oznacz rozwiązanie x
1 albo daj przybliżoną wartość z tablicy.
sinx=0,7
x
1≈44
0
Jeśli umiesz rozwiązać elementarne rozwiązanie to wypisz serie rozwiązań.
x
1,x
1+2π,x
1+4,
(π−x
1)+(π−x
1+2π)+(π−x
1+4π)
29 wrz 21:02
PW: Po prostu rozwiązania równania sinx = a dla a∊(0,1) na przedziale [0,π) są symetryczne
względem prostej
czyli spełniają zależność
Na przedziale [π, 2π) rozwiązań nie ma.
W następnym przedziale o długości 2π rozwiązania spełniają warunek
| | x3 + x4 | | π | |
(2) |
| = |
| + 2π, |
| | 2 | | 2 | |
a na następnym
| | x5 + x5 | | π | |
(3) |
| = |
| + 4π, |
| | 2 | | 2 | |
Na zadanym przedziale (0,6π) suma rozwiązań wynika z zsumowania (1), (2) i (3) − to jest to
samo co napisała
Mila.
29 wrz 21:14
29 wrz 21:18
Mila:
Jeśli dalej nie rozumiesz, to rozwiąż to zadanie dla równania :
| | π | |
sin(x)= |
| i wypisz wszystkie rozwiązania w przedziale (0,6π), a następnie zsumuj. |
| | 6 | |
29 wrz 21:19
PW: O, na przykładzie dobrze jest raz chociaż zrobić, to się rozjaśnia, że wcale nie muszę znać
tych rozwiązań dla obliczenia sumy.
29 wrz 21:21
Mila:
Najwyraźniej zlekceważyła nasze wyjaśnienia.
29 wrz 22:19
PW:
29 wrz 22:35