wektory
tragicmagic: Dany jest trójkąt rownoramienny ABC, w ktorym wierzchołek A=(−4,4). Tomek obliczył współrzedne
srodka S podstawy AB(wektor) otrzymal (−1,5;1,5) oraz wspolrzedne wektora SC =[4,5;4;5].
Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow B oraz C tego trojkata.
29 wrz 20:11
5-latek: Zastosuj wzor na srodek odcinka
29 wrz 20:13
ev:

x
B=2x
S−x
A ⇒ x
B=........
y
B=2y
S−y
A ⇒ y
B=.........
[x
C−x
S, y
C−y
S]=[4,5; 4,5]
x
C−x
S=4,5 ⇒ x
C =.........
y
C−y
S=4,5 ⇒ y
C=.........
29 wrz 20:20
tragicmagic: Ja to zrobilam tak:
AB= [x+4;y−4]
[−1,5;1.5] = [x+4;y−4]
I mi z tego wyszlo ze B(−5,5;5,5)
Potem obliczylam S odcc AB
S(−4,75;4,75)
SC =[4,5;4,5] i mi wyszlo ze C (−9,25;−0,25)
Dobrze?
Ps nie umiem rysowac tych kreseczek nad wektorem jak cos
29 wrz 20:25
ev:
Napisałaś (−1,5;1,5) −−− tak piszemy współrzędne punktu
zatem uznałam,że S(−1,5;1,5)
a powinnaś AB=
[ −1,5;1,5
] −−− tak piszemy współrzędne wektora
Jaka treść.......... taka odpowiedź
29 wrz 20:30
5-latek: Zgadzam sie z Tobą
ev 
Pozdrawiam
29 wrz 20:32
tragicmagic: Sory, moj blad

nie ogarniam tych wektorow
29 wrz 20:36
ev:
29 wrz 20:42