Prosze o danie jakiejs wskazowki :)
Saper34: Prosze o danie jakiejs wskazowki jak to mam zaczac robic

Styczna do wykresu funkcji f(x)=x
3 − 6x
2 +12x − 4, x∊R, w punkcie A przecina ten wykres w
punkcie B(0, −4), roznym od punktu A.
a)Wyznacz wspolrzedne punktu A.
b)Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie A.
29 wrz 19:58
Tadeusz:
29 wrz 20:20
Tadeusz:
... dalej sam ...czy rozjaśniać ? −
29 wrz 20:31
Tadeusz:
... no tak ... najlepiej wrzucić i poczekać na gotowca −
29 wrz 20:36
Tadeusz:
1. Równanie prostej (pęku) przez punkt B=(0,−4)
y=ax−4
2. Szukamy punktów wspólnych tej prostej i f(x)
x
3−6x
2+12x−4=ax−4 ⇒ x
3−6x
2+12x−ax=0
x
(x
2−6x+12−a)=0
x
1=0 to współrzędna punktu B
Kolejnej szukamy z równania x
2−6x+12−a=0
Ma to być styczna zatem Δ=0
Δ=36−48+4a 4a−12=0 ⇒ a=3
Zatem znamy już współczynnik kierunkowy stycznej jak i jej równanie
y=3x−4
3. Wyznaczenie współrzędnych punktu A możemy zrobić na kilka sposobów
Pozostawiam to Tobie −
30 wrz 12:00