Liniowe
Dominika: Rozwiąż graficznie następujące prykłady:
k
l x−|y−4|=4
a |x−3|+|y−4|=3
m
r
a
wyszło mi,że x=5,a y=5 lub x=5,a y=3 .
Teraz potrzebuję to narysować
więc zrobilam na dwa przypadki ,gdy y>0 i drugi gdy y<0 ,tylko nie wiem czy dobrze narysowałam
29 wrz 19:37
Mila:

1)
x−|y−4|=4 i |x−3|+|y−4|=3
|y−4|=y−4 dla y≥4 punkty nad prostą y=4
wtedy mamy równania:
x−(y−4)=4
|x−3|+(y−4)=3⇔
x−4=y−4
y−4=−|x−3|+3
y=x i
y=−|x−3|+7 rysujemy , to wszystko nad prostą y=4
a=(5,5) punkt przecięcia
2) |y−4|=−y+4 dla y<4 wtedy mamy równania
x−(−y+4)=4⇔x+y−4=4⇔
y=−x+8 i pod prostą y=4
|x−3|+(−y+4)=3⇔
y=|x−3|+1
punkt przecięcia B=(5,3)
29 wrz 23:30