plis , ważne
yolo : W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj trójkąt ABC, gdzie A(–2, –1),
B(2, 5), C(4, 1). Następnie:
a) oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka B;
b) oblicz współrzędne punktu S – środka ciężkości trójkąta ABC;
c) narysuj trójkąt A1 B1 C1, który jest obrazem trójkąta ABC w symetrii osiowej względem
osi OY i podaj współrzędne punktów A1, B1, C1
.
29 wrz 19:15
yolo : Wykres funkcji y = –2x + 7 przekształcono przez symetrię środkową względem początku
układu współrzędnych i otrzymano wykres funkcji g. Funkcję g opisuje wzór:
A. g(x) = –2x – 7 B. g(x) = 2x – 7 C. g(x) = –2x + 7 D. g(x) = 2x +7
29 wrz 19:16