matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
nicki:
√
2
sin3x=
2
29 wrz 19:12
nicki:
π
2kπ
mam jedną odpowiedź x =
+
12
3
ale nie wiem jaki jeszcze może być x
29 wrz 19:15
J:
sin(180 − α) = sinα
π
π
2kπ
zatem: 3x =
+ 2kπ ⇔ x =
+
4
12
3
π
3
π
2kπ
lub: 3x= (π −
) + 2kπ ⇔ 3x =
π + 2kπ ⇔ x =
+
4
4
4
3
30 wrz 07:07