f(x)=-2(x+3)(x-4)
Ann: Czy wiecie jak rozwiązać to zadanie?
jaki przedział jest zbiorem wartości funkcji: f(x)=−2(x+3)(x−4)
Jeśli top możliwe to proszę o rozpisanie tego zadania krok po kroku
29 wrz 19:02
Metis: "jaki przedział jest zbiorem wartości funkcji "
Na pewno dobrze zapisane zadania ?
Może po prostu wyznaczyć zbiór wartości funkcji.
29 wrz 19:07
5-latek: wiem .
ja bym zrobil tak
1. doprowadzil do postaci ogolnej policzyl delte i wyznaczyl y
w=q
albo tak
| | x1+x2 | |
x1= −3 i x2= 4 to xw= |
| |
| | 2 | |
teraz f(x
w) =y
w=q
ramiona wdol wiec zbior wartosci Z
wf=(−oo,y
w>
29 wrz 19:10
Ann: Zadanie jest zamknięte i dokładnie brzmi tak:
Zbiorem wartości funkcji f(x)=−2(x+3)(x−4) jest przedział:
A. (−∞, 24 1/2>
B. <−24 1/2, +∞)
C. <24 1/2, +∞)
D. <−25 1/2, +∞)
29 wrz 19:17
Metis: Do ogólnej postaci można sprowadzić, ale szybciej włączyć −2 do I nawiasu i przyrównać do 0
(−2x−6)(x−4)
−2x−6= 0
x−4=0
−2x=6 /:(−2)
x=4
x=−3
x=4
Tak czy inaczej przedziału nie widać
29 wrz 19:18
Metis: *widać
29 wrz 19:19
Metis: 2y≤49 / 2
y≤ 24,5
Odp .A
29 wrz 19:22
Ann: No dobra ale w takim razie, która odpowiedz jest poprawna . Ja tę funkcję zamieniłam na postać
ogólną i próbowałam kombinować z wierzchołkami ale nic mi nie wychodzi
29 wrz 19:24
5-latek: Metis 
Nie kombinuj bo zbiorem wartosci kazdej funkcji kwadratowej jest przedzial albo (−oo,q> gdy
a<0 albo <q, +oo)gdy a>0
Teraz ma sobie wyliczyc q Podalem dwa sposoby
A Ty w w poscie 19:18 wyliczyles miejsca zerowe ktore powinienes odczytac od razu bo masz
postac iloczynowa
29 wrz 19:25
Ann: Ok spoko

sorki za moja poprzednia wiadomosc dopiero teraz wyświetliła mi się ta odpowiedz

A skąd wziąłeś i jak ułożyłeś tą nierówność?
29 wrz 19:25
Ann: Ok

ROZUMIEM


! Dzięki za pomoc
29 wrz 19:32
5-latek: np z drugiego sposobu licze x
w bo wspolrzedna x
w wierzcholka lezy w polowie miejsc
zerowych
| | x1+x2 | | −3+4 | | 1 | |
wiec xw= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Licze teraz wartosc tej funkcji w tym punkcie czyli do wzoru funkcji podstwiam za x x
w
wiec f(1/2)=−2(1/2+3)(1/2−4)= −2*3,5*(−3,5)=24,5 czyli f(1/2)=24,5=y
w=q
29 wrz 19:42