rysowanie funkcji przeksztalcenia
owca: Naszkicuj wykres funkcji fx=x−3|3−x|*x+3 a nastepnie okresl liczbe rozwiazan rownania
f(|x|)=p w zaleznosci od wartosci parametru p€R.
Jaka jest tu sciezka przeksztalcenia ? Moglby ktos rozpisac i jak tego typu zadania sie
rozwiazuje ogogolnie.
29 wrz 18:56
Tadeusz:
1
o
dla x∊(−
∞,3)
f(x)=−x+3
2
o
dla x∊<3.
∞)
f(x)=x+3
29 wrz 19:10
Tadeusz:
błąd ... znajdź jaki −
29 wrz 19:17
Kacper: Ja wiem ja wiem
29 wrz 19:22
owca: Dlaczego w wzorze w wartosci bezwzglednej zamieniles miejsca ? I nie jest czasem tak ze
wartosc bezwzgledna nie moze byc mniejsza od 0 ? Nw cos nie lapie tego ogolnie jestem z tego
cienki
29 wrz 19:23
Kacper: 
o to chodzi
29 wrz 19:26
owca: Domyslam sie ze nie o to... moze ktos wytlumaczy od podstaw ale nie rozwiazuje chce sam to
zrozumiec
29 wrz 19:28
Tadeusz:
kolejność mam prawo zmienić bo |x|=|−x| czyli |a−b|=|−(a−b)|
29 wrz 19:31
Tadeusz:
DZIEDZINA

!
x≠3
czyli drugi przedział x∊
(3,
∞)
29 wrz 19:34
owca: W 2 powinno byc x−3 ?
29 wrz 19:35
owca: Kurde no racja ... ale dalej nw jak to zrobic o ile wykres jakos bym narysowal po dlugichc
namysleniach o tyle liczbe rozwiazan za nic
29 wrz 19:37
Tadeusz:
narysuj f(x)
potem f(|x|) i tnij go poziomą y=p
29 wrz 19:55
owca: Ostatnie pytanie. Skad w podpunkcie jeden i dwa wyszly Ci te wzory funkcji fx ?
29 wrz 20:01
Tadeusz:
| | x−3 | |
jeśli f(x)= |
| *x+3 |
| | |x−3| | |
dla x∊(−
∞,3) |x−3|=−(x−3}
| | x−3 | |
zatem w tym przedziale f(x)= |
| *x+3 ⇒ f(x)=−x+3 |
| | −(x−3) | |
29 wrz 20:29