j
force: wykaż że jeżeli a,b,c są liczbami dodatnimi oraz abc=1 to ab+ac+bc+a+b≥6
29 wrz 18:31
ICSP: dla a = b = c = 1 mamy 5 ≥ 6 ?
29 wrz 18:44
PW: Pewnie zgubił " + c" po lewej stronie nierówności.
29 wrz 18:51
ICSP: Może
29 wrz 18:55
force: tak powinno być ab+ac+bc+a+b+c≥6
29 wrz 19:05
ICSP: skorzystaj z nierówności między średnią arytmetyczną oraz geometryczną.
29 wrz 19:09
force: nie wiem
29 wrz 19:30
29 wrz 19:32
force: ok już rozumiem dzięki
29 wrz 19:42
ICSP: Świetnie, napisz rozwiązanie dla potomnych
29 wrz 19:42