;p
force: Siemka
mam dowód :
Wykaż ,że jezeli a2+b2=1 to −√2≤a+b≤√2
29 wrz 18:15
force: −√2≤a+b≤√2 ^2
−2≤a2+2ab+b2≤2
i nie wiem co dalej...
29 wrz 18:16
force: ?
29 wrz 18:21
PW: Można skorzystać z twierdzenia odwrotnego do "jedynki trygononetrycznej". Skoro
a2 + b2 = 1,
to istnieje α, dla której a = sinα i b = sinβ. Zobacz jak teraz wygląda teza.
29 wrz 18:27
force: czyli −√2≤sinα+cosα≤√2 więc nierównośc jest zawsze prawdziwa dobrze ?
29 wrz 18:33
PW: Jeżeli znasz dowód tej nierówności (była na tym forum kilka razy), to po dowodzie.
29 wrz 18:35
Mila:
Wykaż, że zbiór wartości f(x)=sinx+cosx to przedział <−√2,√2>
29 wrz 18:40
pigor: ... , z nierówności między średnimi g ≤ a ≤ śk.
np. tak :
a2+b2=1 /+2ab ⇒ a
2+2ab+b
2=1+2ab ⇔
⇔
(a+b)2=1+2ab
≤ 1+a
2+b
2=1+1=
2 ⇒ (a+b)
2 ≤ 2 ⇔
⇔ |a+b| ≤
√2 ⇔
−√2 ≤ a+b ≤ √2 ... c.n.w.
29 wrz 18:41