Oblicz
keto: oblicz 4x3+18x2+15x−37=0
29 wrz 17:37
Archiel: podbijam
29 wrz 18:08
5-latek: znasz twierdzenie Bezout wiec go tutaj zastosuj
ja nawet bez tego tweirdzenia zawsze sprawdzam czy x=1 zeruje wielomian
29 wrz 18:10
keto: o to chodzi ,że kompletnie zapomniałem sposobu robienia tych wielomianów ,a informacje na
internecie mało mi mówią
29 wrz 18:13
5-latek: No to podpowiem ze W(1)=0 bo
W(1)=4*13+18*12+15*1−37=4+18+15−37=0
Wiec podziel teraz ten wielomian przez (x−1)
29 wrz 18:18
rzulf: ajjjjjjj kocham takie zadania >3
29 wrz 18:28
keto: Zrobiłem i mi wyszło ,jednak dalej nie wiem jak zgadłeś ,że trzeba podzielić przez x − 1
29 wrz 18:35
PW: Kryterium podzielności wielomianu przez dwumian (x−a). Taki temat był na lekcjach, można
zajrzeć do książki lub tu obok po lewej stronie w temacie "wielomiany".
29 wrz 18:42