Wyrażenia wymierne. Co źle zrobiłam?
Monika: | 5x+1 | | 4x2−3 | | 5x+1 | |
| − |
| = |
| − |
| 2x−1 | | 2x2+7x−3 | | 2x−1 | |
| | (x−4√6)((x+4√6) | |
|
| = |
| | (x−√73)(x+√73) | |
proszę o pomoc
29 wrz 17:18
Kacper: Wspólny mianownik

Na pewno taki był przykład?
29 wrz 17:22
Janek191:
Trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika :
( 2 x −1)*( 2 x2 + 7 x − 3)
29 wrz 17:23
J:
2x +7x − 3 ... rozłóż na czynniki ( ładna Δ)
29 wrz 17:25
Monika: delta = √73
29 wrz 17:34
PW: Pewnie w mianowniku było 2x2 + 7x + 3
29 wrz 18:45