zapisz funkcje w postaci kanonicznej i narysuj jej wykres
kunegunda: zapisz funkcje w postaci kanonicznej i narysuj wykres
f(x)=x2+6x+9
29 wrz 17:14
J:
f(x) = (x+3)2 − postać kanoniczna ... i teraz wykres...
29 wrz 17:16
kunegunda: jak ty to tak szybko policzyłes ja trzeba liczbyc a b c delta p q i dopiero tak wynik uzyskac ?
29 wrz 17:21
5-latek: Zauwazyl z eto wzor skroconego mnozenia (a+b)2= a2+2ab+b2
29 wrz 17:23
kunegunda: aha i nie trzeba tego tak oblicząć z tymi deltami q i p tylko wzór zastosował i mozna tak
zapisać i tylko wykres narysowac nie wiedziałąm tego dzieki
29 wrz 17:26
5-latek: Przy takim czyms nie trzeba
Postac kanoniczna to y=a(x−p)2+q
Wiec teraz wzor naszsej funkcji jest taki y=(x+3)2+0 ztego odczytujemy ze naszs p−=−3 i q=0
29 wrz 17:31