podaj zbiór wartości funkcji
ola : podaj zbiór wartości funkcji :
f(x)=4x
2−4x+1
ja to tak robiłam w szkole ze wypisywalismy a p ,q rysowalismy parabole i zw podawaliśmy prosze
o zrobienie tego plisss
29 wrz 17:10
J:
| | −b | | 4 | | 1 | |
... gałęzie są skierowane do góry .. szukamy xw = |
| = |
| = |
| ... |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
... dla x ∊ (−∞, |
| ) − malejąca ...., dla x ∊ ( |
| ,+∞) − rosnąca |
| | 2 | | 2 | |
29 wrz 17:27
ola: i koniec tylko tyle wystarczy napisac
29 wrz 17:31
J: ... wystarczy ...
29 wrz 17:32
5-latek: Nie nie wystarczy . J sie pomylil
Masz obliczyc q i odczytac z zbior wartosci a nie monotonicznosc
29 wrz 17:34
ola: no okej
29 wrz 17:34
J:
.... no nie tak, ja podałem przedziały monotoniczności, a tutaj chodzi o zbiór wartości ..
| | −Δ | |
trzeba policzyć : yw = |
| = ? .... i zbiór wartości: f(x) ∊ <yw,+∞) |
| | 4a | |
29 wrz 17:35
J: ...
29 wrz 17:35
ola: to powiedz mi 5−latek czy dobrze to mysle robic
4x2−4x+1
a=4
b=−4
c=1
29 wrz 17:36
ola: i potem mam liczyć deltę i p i q ?
29 wrz 17:37
J: zrób to, co masz w post 17:35
29 wrz 17:38
5-latek: No dobrze − rob tak jak wszkole robiliscie
Zapisuj tutaj obliczenia to sie sprawdzi (pomoc masz )
29 wrz 17:39
ola: delta =
42−4razy 4 razy 1
delta=16−16=0
delta=0
p=−b/2a=−4/2razy4=−4/8=−2 ? dobrze
29 wrz 17:39
ola: q=−delta/4a=0/4razy4=0/4=0
i tak p mi wyszło −2 a q=0
w(−2,0)
i co dalej rysuje wykres i podaje zw ?
29 wrz 17:42
ola: to zw=<0,nieskończonosć)
29 wrz 17:43
ola: czy dobrze zrobiłam to całe zadanie ?
29 wrz 17:44
5-latek: delta dobrze ale p obliczone zle jesli b=−4 to −b=−(−4)=4
29 wrz 17:45
Janek191:
Źle
29 wrz 17:46
ola: to tak p=−b/2a=4/2razy4=4/8 =2 ?
29 wrz 17:48
5-latek: Jedna taka uwaga
Zeby narysowac wykres paraboli to nalezy wyznaczyc miejsca zerowe (o ilie istnieja )
wsppolrzedne wierzcholka i dopiero szkicowac wykres
29 wrz 17:50
Janek191:
| 4 | | 4 : 4 | | 1 | |
| = |
| = |
| !  |
| 8 | | 8 : 4 | | 2 | |
29 wrz 17:51
ola: okej to tak najpierw sprawdz czy dobrze teraz poprawiłam to p bo jak tak to bedzie w(2,0)
i teraz moge rysowac wiezcholek
29 wrz 17:51
ola: znaczy zbiór podaj
29 wrz 17:51
5-latek: | | 8 | | 4 | |
no a ile to jest |
| olu? to ile to jest |
| ? |
| | 4 | | 8 | |
29 wrz 17:52
ola: aha okej janek czyli jeszcze inaczej p =1/2 a q=0
29 wrz 17:52
ola: czyli w(1/2 ,0) i moge teraz wykres rysowac
29 wrz 17:53
ola: narysowałąm i wyszło ze zw=<0,∞ )
29 wrz 17:54
5-latek:

to jest wykres funkcji y=4x
2−4x+1
Wspolrzedna q mialas dobrze policzona i zbior wartosci tez dobry podany
29 wrz 17:57
ola: okej to dobrze narysowałam dziękuje wam ,że mi pomagadzie bo na innych portalach to nie są tacy
cchetni do zadań

mam jeszcze 2 przykłady do zrobienia jezeli macie jeszcze czas i ochotę i
dzięki
29 wrz 17:58
ola: oblicz największy iloczyn takich dwóch liczb ,których suma jesr równa 50
29 wrz 17:59
5-latek: Tu chodzi o to ze robisz bledy rachunkowe i musisz na to uwazac
No dawaj
29 wrz 18:00
ola: no to jest to zadanie ze oblicz największy iloczyn takich dwóch liczb ,których suma jest równa
50
29 wrz 18:01
ola: mogło to byc tak
x=pierwsza liczba
y=2 liczba
x+y=50
y=50
x(50−x)=50x−x2
f(x)=−x2 +50x
502−4razy 1 razy 0 =2500
i q=−2500/−4=625 bedzie tak czy zle
29 wrz 18:09
ola: 
?/?/
29 wrz 18:14
ola: moze tak byc halo bo tamten przykad zrobiłam i tlyko ten mi zostałi nwm czy dobrze powiedzcie
czy dobrze błagam bo siedze tu od 3
29 wrz 18:17
ola: 5 latek ,janek dobrze to zadanie prosze powiedzcie
29 wrz 18:22
Mila:
x− jedna z liczb
y − druga z liczb
x+y=50
y=50−x
f(x)=x*(50−x)
f(x)=50x−x
2
| | −50 | |
xw= |
| = 25 funkcja przyjmuje najwiekszą wartość dla x=25 |
| | −2 | |
f(25)=25*25=625
Odp.
x=25 i y=25
29 wrz 18:32
ola: okej chyba dobrze jest bo kolezanka tak ma to dzięki wszystkim
29 wrz 18:37
5-latek: Widzie ze juz
Mila pomogla

ja musialem isc do rodzicow
29 wrz 18:56
eee: okok
30 paź 18:09