równania
Kaśka_: | | 1 | | 5 | |
log4√x + |
| log4(x+4) = |
| |
| | 2 | | 4 | |
błagam jak to rozwiązać proszę o wytłumaczenie po kolei co i jak
29 wrz 16:50
Kaśka_: umiałby ktoś to rozwiązać.? zależy mi na tym bo mam z tego jutro kartkówkę
29 wrz 17:06
J:
... a skąd wiesz,ze taki będzie przykład ? ....( jest trudny)
29 wrz 17:08
Kaśka_: sorka dała nam 20 przykładów i powiedziała że z nich ułoży kartkówkę ten jest 18
29 wrz 17:09
J:
Założenia: x > 0 i x > −4 ⇔ x >0
... ⇔ log
4x
1/2 + log
4(x+4)
1/2 = (5/4) ⇒ log
4[x(x+4)]
1/2 = log
44
5/4 ⇔
⇔ [x(x+4)]
1/2 = 4
5/4 ⇔ (x
2+4x) = 4
5/2 ⇔ x
2 + 4x =
2√45 ...
i masz równanie kwadratowe ( nie za piękne )..
29 wrz 17:15
Kaśka_: trochę bardzo to trudne

mógłbyś mi pomóc wyznaczyć dziedzinę z tego równania?
| | x2−2x | |
log1/2 log8 |
| = 0 |
| | x−3 | |
29 wrz 17:22
29 wrz 17:22
29 wrz 17:22
J:
1) x − 3 ≠ 0
2) (x
2−2x)(x−3) > 0
29 wrz 17:24
Kaśka_: 1) x≠3
2)x2−2x>0 v x−3>0 ?
29 wrz 17:26
J: 2) x(x−2)(x−3) > 0 ... teraz narysuj " wężyk" .... i odczytaj,kiedy to wyrażenie jest dodatnie
..
29 wrz 17:29
Kaśka_: jak się rysowało te wężyki nie pamiętam już tego
29 wrz 17:35
J:
29 wrz 17:37
Kaśka_: jest jakaś reguła dlaczego zaczynamy pod osią a nie nad osią?
29 wrz 17:38
J: Zaczynasz od prawej .. do lewej ... jeśli współczynnik przy x jest dodatni − od góry i
odwrotnie..
29 wrz 17:40
Kaśka_: okey rozumiem a w 3 podpunkcie? jak dotego się zbrać?
29 wrz 17:41
Kaśka_: ze po prostu (x2−2x)(x−3)>0
29 wrz 17:42
Kaśka_: jak rozwi ązać ten 3
podpunkt
29 wrz 17:46