zadania
marian z zakopanego:
zad 1 wiadomo że a=3log84 zatem a jest równe
zad 2 cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a następnie obniżono o 20% zatem cenę
towaru obniżono o
zad 3 wpłacono 500 zł na lokatę dwuletnią przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół
roku po 2
latach stan konta wynosi
11 lis 14:11
m.:
Zad. 1.
a = 3log8 4 = log8 43 = log8 64 = 2
Zad. 2.
x − cena początkowa
y − cena końcowa
y = 0,7x * 0,8 = 0,56x
100%(x−0,56x)/x = 44%
Zad. 3.
500 * (1+0,06/2)4 ≈ 562,75zł
11 lis 14:24