F. kwadratowa
Milena: Czy funkcja f ma wartość najmniejszą, czy największą? Ile ta wartość wynosi i dla jakiego
argumentu jest przyjmowana?
f(x) = −3x
2 − 12x + 96
Δ = 1296
q = 108
Jak teraz poradzić sobie z tym, dla którego argumentu funkcja ma 108

. Trzeba liczyć p?
29 wrz 16:48
Milena: p = −2,
Poradziłam sobie

.
A co zadania podobnego, tj. :
F. kw. f ma nast. własności f(−3=0 oraz f(−1)=f(5)=3
1) Czy funkcja...(...)?
2)Podaj najmniejszą i najw. wartość tej funkcji w przedziale domkniętym <5,7>
O ile te 2 polecenia są dla mnie jasne, to nie mam pojęcia jak zapisać tą funkcję w którejś
postaci, aby policzyć resztę. Co z tym zrobić?
29 wrz 16:58
===:
...dobre−

Długo nad tym myślałaś ?−
29 wrz 16:59
Milena: Nie śmiej się, miałam zamroczony na chwilę umysł

.
A co z 2. zadaniem?
29 wrz 17:00
Janek191:

f(−3) = 0 ⇒ x
1 = − 3 jest miejscem zerowym tej funkcji
f(−1) = f(5) = 3
wiec
p − x
1 = 2 − (−3) = 5
więc
x
2 = p + 5 = 2 + 5 = 7
zatem
f(x) = a*( x − x
1)*( x − x
2) = a*( x + 3)*( x − 7)
ale f( − 3) = 0, więc
f( 5) = a*( 5 + 3)*( 5 − 7) = a*8*(−2) = − 16 a = 3 ⇒ a = −U{3]{16}
| | 3 | |
f(x) = − |
| *( x + 3)*( x − 7) |
| | 16 | |
==========================
29 wrz 17:09
Janek191:
W III wierszu od dołu powinno być
ale f( 5) = 3. więc
| | 3 | |
f(5) = .... = 3 ⇒ a = − |
| |
| | 16 | |
29 wrz 17:12
Milena: A dlaczego w 3 linijce od góry (nie licząc ,,więc'') jest tak, a nie inaczej? Za jakie
parametry co podstawiasz, bo nie mogę się odnaleźć...
29 wrz 17:23
Milena: Tzn. w 4 linijce
29 wrz 17:24
Janek191:

x
1 − I miejsce zerowe
p − I współrzędna wierzchołka
Odległość między p a x
1 jest taka sama jak między p , a x
2
29 wrz 17:29
Janek191:

f(−1) = 3 i f(5) = 3
więc
29 wrz 17:34
Milena: Okej, a jak teraz wyznaczyć c? Z Δ?
| | 63 | |
Możliwe jest, że c wychodzi mi |
| ? |
| | 16 | |
29 wrz 17:38
Janek191:
Tak
29 wrz 17:42
Milena: Dziękuję Ci bardzo!
29 wrz 17:47
Milena: | | 3 | |
Akurat b uprościłam sobie do |
| |
| | 4 | |
29 wrz 17:47